ЯЦБ запази без промяна стимулиращите мерки за седмо поредно заседание

След края на днешното заседание Японската централна банка (ЯЦБ) запази без промяна настоящата агресивна политика на парични стимули и повтори, че икономиката е на пътя на постепенно възстановяване.

ЯЦБ заяви, че ще продължи да провежда операции на паричния пазар, така че паричната база да се повиши с годишно темпо около 60 трлн. до 70 трлн. йени. Това решение за непромяна на настоящата парична и лихвена политика на Централната банка беше очаквано от финансовите пазари.

На заседанието на ЯЦБ на 3-ти и 4-ти април Бордът на директорите на банката взе решение да удвои паричната база (от 138 трлн. йени до 270 трлн. йени) и обемът на активите в японски държавни облигации (от 89 трлн. йени до 190 трлн. йени), както и други финансови инструменти (от 1,5 трлн. йени до 3,5 трлн. йени) в двугодишен период. Тогава ЯЦБ почти удвои и средния матуритет (време за падеж) на изкупуваните японски ценни книжа (JGB) от малко под 3 години до около 7 години.

Относно текущия икономически климат, Централната банка на Япония повтори оценката си (след възходяща ревизия през миналия месец), че японската икономика се възстановява умерено.

Тя запази предпазливия поглед върху глобалния растеж, като каза: Чуждестранните икономики като цяло постепенно се насочва към подем, въпреки че се виждат отчасти незначителни резултати. ЯЦБ също така повтори, че японският износ се подобрява.

Бизнес настроенията в страната продължава да се подобряват, което се отрази и в тримесечното Tankan проучване на ЯЦБ, което беше публикувано по-рано през седмицата.

Банката посочи, че дълготрайните бизнес инвестиции започват да се подобряват, тъй като има подобрение на корпоративните печалби, докато частното потребление остава устойчиво с някои подобрения, наблюдавани в областта на заетостта и на доходите.

Това изявление означава, че ЯЦБ смятат, че последните малко по-слаби икономически показатели са временни по своя характер и не сочат за низходящ тренд на развитие.

Относно производството, банката повтори становището от предишното заседание, че промишленото производство нараства умерено.

ЯЦБ повтори и прогнозата си от последния месец, че се очаква японската икономика да продължи да се възстановява с умерено темпо.

Банката също така каза, че на годишна база индексът на потребителските цени (CPI инфлацията) вероятно ще продължи да нараства постепенно.

Японската централна банка запази без промяна и своята оценка за възможните рискове. Що се отнася до рисковете, все още остава висока степен на несигурност по отношение на икономиката на Япония, имайки предвид перспективите за европейските дългови проблеми, развитията в нововъзникващите и в стоково-експортните икономики, както и и темповете на възстановяване на икономиката на САЩ, отбеляза ЯЦБ.

Политиците на ЯЦБ ще проучи тези фактори допълнително на следващата си среща на 31-ви октомври, когато представи своите средносрочни прогнози за икономическия растеж и за инфлацията, както и техния анализ на риска в шестмесечния доклад на банката за икономическите перспективи.

Те също така ще анализират, как планираният от правителството пакет от икономически стимули на обща стойност от 5 трлн. йени ще облекчи негативното влияние от повишението на данъка върху продажбите в сила от април 2014-а година.

След малко (от 09:30 ч.) се очаква редовната пресконференция на шефа на ЯЦБ Харухико Курода.

Йената не реагира съществено на очакваното решение на ЯЦБ и на липсата на съществена промяна в оценката на банката за икономическото развитие в страната, като японската валута запазва своя статут на "убежище" на фона на продължаващата бюджетна и дългова криза в САЩ. Доларът се търгува малко над 97,00 йени, след като снощи падна до ново 5-седмично дъно около 96,92 йени, докато еврото се търгува около 132,30/35 йени - малко над вчерашното дъно около 132,15 йени.

Японският фондов пазар също остава подвластен на липсата на прогрес в политическите преговори във Вашингтон за тавана на американския дълг и за финансирането на федералното правителство, което се очаква да остане частично блокирано (затворено) за четвърти пореден ден от началото на финансовата 2014-а година, стартирала на 1-ви октомври. Индексът Nikkei пада с 0,94% към 14 024 пункта, като за кратко дори проби под важното психологическо ниво от 14 000 пункта за пръв път от близо месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10