Спад на акциите на Уолстрийт след липсата на сигнали за излизане от патовата ситуация във Вашингтон

Снимка: Архив

Американският фондов пазар отвори с понижение, тъй като инвеститорите не виждат сигнали за разрешаване на патовата политическа ситуация във Вашингтон по въпросите за държавния бюджет и за дълговия таван на страната.

Въпреки, че не са наблюдава паника на финансовите пазари (все още?), основните американски фондови индекси отварят "на червено", като индексът на "сините чипове" DJIA се понижава с 0,79%, широкият S&P500 с 0,68%, а технологичният индекс Nasdaq пада с 0,59%, макар че инвеститорите сякаш парираха първоначалното по-рязко низходящо движение на Уолстрийт от около 1%.

Глобалните инвеститори продължават да очакват и да се надяват, че контролираният от републиканците Конгрес и контролираният от демократите Сенат ще успеят да намерят в близките дни компромис за повишение на тавана на американския дълг (над настоящите 16,7 трлн. долара) и ще бъде избегнат реалния риск САЩ да изпадне в неплатежоспособност (във фалит) след "сакралната" дата 17-ти октомври (според изчисленията на финансовия министър Джейкъб Лю). Но започват да се засилват опасенията, че постигането на подобно споразумение ще стане за сметка на ново рязко орязване на правителствените финанси (нови строги мерки на икономии, целящи рязко свиване на бюджетния дефицит) - дори само в краткосрочен план. А подобно рязко ограничаване на държавните разходи неминуемо ще засегне корпоративните печалби на редица американски компании.

Повод за тези опасения даде изявлението на говорителя на Конгреса - републиканеца Джон Бейнер, че той няма да позволи повишение на тавана на дълга на САЩ без "сериозни преговори" за причините за трупане на все по-голям дълг и без предприемане на нови строги мерки на икономии при правителствените разходи.

Всичките десет основни сектора на компаниите, които влизат в широкия индекс S&P500 бележат спад, като най-ясно изразено е понижението на акциите в енергийния и финансов сектор. Акциите на петролния гигант Exxon Mobil Corp. бележат спад от 1%, а на банката Wells Fargo - спад от 1,5%.

От 30-те компании влизащи в индекса на "сините чипове" DJIA, само акциите на компанията AT&T са "на зелена" територия с повишение от 0,65%.

На борсата NYME (New York Mercantile Exchange)  за всяка покачваща се една акция има спад в стойността на пет акции на други компании.

Графика на американския фондов индекс S&P500 (на дневна база)

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27