Продължава "вербалната" битка между Обама и лидера на Конгреса на САЩ Бейнър

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че провал при преговорите за повишение на тавана на американския държавен дълг рискува да вкара страната в много дълбока икономическа рецесия. Той отново подчерта, че отказва да преговаря с републиканците по важните бюджетни въпроси, докато не бъде премахната заплахата за изпадане на САЩ във "фалит" (неплатежоспособност) след 17-и октомври.

Обама заяви, че изпраща финансовия министър Джейкъб Лю в Конгреса в четвъртък, за да обясни подробно какво би се случило след 17-и октомври - крайния срок според Министерството на финансите, до който трябва да бъде повишен таванът на държавния дълг от настоящите 16,7 трлн. долара.

Американският президент каза, че Белият дом и Министерството на финансите проучват всички непредвидими последици, но предупреди, че нито една от изследваните алтернативи би попречила за настъпване на истински "хаос". Обама изяви готовност да измине "повече от половината път" при намиране на решение на продължаващата бюджетна патова ситуация с републиканците в Камарата на представителите, но каза, че няма да отговаря на заплахите и на "взимане на заложници" от страна на републиканската партия. Аз няма да променя мнението си, когато става въпрос за пълната вяра и кредит на доверие в Съединените щати, подчерта той.

Неговото изказване беше последвано от изявление на председателя на Конгреса Джон Бейнър (републиканец), който изостави заетия в последно време по-отстъпчив тон и остро порица Обама и демократите в Сената за тяхното настояване за "безпрекословен отказ" от страна на републиканците по важните фискални въпроси. Говорейки след пресконференцията на Обама, Бейнър не коментира изявлението на президента, че той би приел приемането на законопроект за временно финансиране на федералното правителство и за повишение на тавана на държавния дълг, чак след което да започнат нови бюджетни преговори в Конгреса и Сената. Вместо това Джон Бейнър заяви, че тези преговори трябва да стартират "незабавно" под формата на създаване на нова "Супер комисия" подобна на комисията, която преговаря през лятото на 2011-а година за повишение на лимита на американския държавен дълг до 16,7 трлн. долара.

Междувременно лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд (демократ) заяви, че демократите в Сената ще представят за гласуване законопроект за чисто (безусловно) едногодишно увеличаване на тавана на дълга. Той призова за пълна подкрепа от страна на Сената и посочи, че законодателите трябва да намерят начин за излизане от "ужасяващото" прекратяване на работата на правителството. Спирането на работата на федералното правителство е срам за нашия народ, каза Рийд. Той подчерта, че има едно просто послание до председателя на Конгреса Джон Бейнър: Рестартирайте работата на правителството, оставете го да си плаща сметките и ние сме готови да преговаряме за всичко.

Тази продължаваща "вербална война" не подсказва за скорошно излизане от патовата ситуация във Вашингтон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10