Демократите в Сената отказаха да одобрят сделката за рестартиране на работата на правителството, но преговорите продължават

Снимка: Архив

Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщава, че демократите в Сената на САЩ са отказали да одобрят сделката за рестартиране на работата на федералното правителство след вчерашния пореден кръг от преговори.

Демократите настояват споразумението за съкращаване на бюджетните разходи да бъде гласувано като закон, който да е част от сделката за разрешаване на бюджетната и дългова криза и това споразумение да е валидно само до средата на ноември. Според тях сделката за повишение на тавана на държавния дълг в САЩ не трябва да включва мерки за рязко съкращаване на държавните разходи.

В същото време "Уолстрийт Джърнъл" цитира лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл да казва, че републиканците в Сената няма да одобрят каквото и да е споразумение, ако то не включва мерки за съкращаване на бюджетните разходи.

Проведените през уикенда разговори между американския президент Обама и републиканците от Конгреса претърпяха провал.

Лидерите на мнозинството в Сената Хари Рийд (демократ) и на малцинството Макконъл (републиканец) ще продължат да търсят формула, която да доведе до подновяване на дейността на федералното правителство, чиято работа е блокирана за 14-и пореден ден (от 1-ви октомври насам) и само четири дни преди да бъде достигнат таванът на американския държавен дълг (на 17-и октомври).

Но на този етап не е постигнато споразумение, като правителството остава затворено в началото на своята трета седмица. Рийт и Макконъл са провели телефонен разговор в неделя вечерта, като това е първият техен разговор след срещата на двамата лидери в събота сутринта. Нашата дискусия беше важна и ние ще я продължим, заяви Рийд в Сената след извънредното вчерашно заседание. Аз съм оптимист относно перспективите за позитивен изход и намиране на решение по важните дискутирани теми преди началото на седмицата, допълни той.

По-рано вчера Рийд каза, че най-важният въпрос, пред който е изправена нацията, е необходимостта от повишение на тавана на дълга.

Очаква се Сенатът на САЩ да поднови своето заседание днес от 21:00 ч. наше време.

Вниманието около фискалните преговори се насочи към Сената, след като в края на миналата седмица президентът на САЩ Обама отхвърли плана на републиканците от Конгреса за временно повишение на тавана на американския дълг за шестседмичен срок, който да не се обвързва с подновяване на работата на правителството.

Остава неясно дали евентуалното споразумение, което може да бъде постигнато в Сената, ще бъде одобрено от Конгреса преди четвъртък (17-и октомври), когато е крайният срок за повишение на американския таван на дълг над настоящите 16,7 млрд. долара (според оценка на финансовия министър Джейкъб Лю). 

Липсата на прогрес при преговорите във Вашингтон доведе до известен спад на азиатските борси през днешната търговия. Новото напрежение на капиталовите пазари беше подсилено и от оповестените през уикенда слаби данни за изненадващ спад на китайския износ през септември с 0,3% на годишна база след солидното повишение на износа със 7,2% през август и при прогнози за повишение с 5,5%. В същото време обаче китайският фондов пазар отчете повишение с 0,35% след оповестените смесени данни за инфлацията във втората по сила световна икономика. Индексът на потребителските цени (CPI) на Китай се повиши през септември с 3,1% на годишна база след повишение с 2,6% през август и при прогнози за по-ниска инфлация от 2,8%, а индексът на производствените цени (PPI) се понижи с 1,3% на годишна база при прогнози за спад с 1,4%.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,23%, австралийският индекс S&P/ASX 200 остава без промяна спрямо петъчното ниво на затваряне (след първоначален спад с 0,5%), а тайвандският индекс Taiex падна с 0,6%. Днес борсите в Япония и в Хонконг са затвори за национални празници.

Оставащата в сила патова политическа ситуация във Вашингтон вероятно ще доведе до негативен старт на европейските фондови пазари. Фючърсите на британския индекс FTSE100, на немския индекс DAX и на френския CAC40 бележат спад с 0,3% до 0,4% преди началото на европейската търговия. И днес вниманието на финансовите пазари ще бъде насочено към продължаващите преговори в Сената и Конгреса на САЩ, като европейските инвеститори могат да обърнат внимание и на данните за индустриалното производство в еврозоната през август (от 12:00 ч.), както и на редовната среща на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната). Капиталовите пазари очакват с интерес и утрешните важни данни за БВП на Китай през третото тримесечие на годината, като средните прогнози са за ускоряване на икономическия растеж със 7,8% на годишна база след повишение на БВП през второто тримесечие със 7,5%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10