Еврогрупата ще обсъжда края на помощта за Испания и Ирландия през декември, но не и допълнителна помощ за Гърция

Снимка: Архив

Президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви след снощната среща на Еврогрупата, че финансовите министри от еврозоната ще обсъдят "изходни стратегии" за спасителните програми в Испания и Ирландия на следващото заседание през декември, но добави, че е прекалено рано да се говори за специфични детайли за евентуална допълнителна финансова помощ за Гърция.

Той каза, че испанското правителство е "решено" да приключи спасителната програма (за испанските банки) без нейно удължаване и че на този етап остават "всички възможни опции" за приключване на финансовата помощ за Ирландия, в т.ч. и евентуална допълнителна кредитна подкрепа.

Ние ще дискутираме "изходните стратегии" на нашата среща през ноември, включително и това, дали ще са необходими допълнителни мерки, които да осигурят плавен преходен период. Ние имаме интерес да направим достъпа до финансовите пазари колкото се може по-успешен и стабилен, допълни той.

По план спасителната програма за Испания в размер на 41 млрд. евро трябва да приключи до края на декември, докато Ирландия се подготвя за последните етапи на нейната тригодишна спасителна програма за 68 млрд. евро.

Относно Гърция, Йерун Дейселблум не коментира конкретен размер на евентуална допълнителна финансова помощ, посочвайки само, че все още не е приключила последната мисия на Тройката (международните кредитори) в Атина.

Мисията на Тройката и нейните европейски представители не е приключила. Така че за мен е прекалено рано да се коментират каквито и да е цифри. Все още има фискални въпроси, които трябва да бъдат адресирани, но аз съм малко изненадан от данните и цифрите, които чух преди срещата на Еврогрупата, отбеляза Дейселблум.

По-рано вчера Йорг Асмусен от ЕЦБ заяви, че Гърция може да се нуждае от допълнителна финансова помощ през следващата година в размер до 5 млрд. евро.

Европейският икономически и валутен комисар Оли Рен каза, че дискусиите относно "фискалната дупка" на Гърция и евентуалния недостиг за финансиране ще продължат и през следващите седмици.

Дейселблум приветства "значителните консолидиращи усилия" в Гърция и факта, че страната може да постигне "първичен бюджетен излишък" (изключвайки разходите по обслужване на гръцкия дълг) до края на годината, но добави, че реформите все още трябва да извървят дълъг път. Надявам се да направим оценка на резултатите от настоящия преглед на Тройката в Гърция на срещата ни през декември или на тази през януари - включително за евентуалната финансова дупка в настоящата спасителна програма на Атина, която приключва в края на следващата година, отбеляза той. Гръцките финансови нужди отвъд следващата година ще бъдат оценени през 2014-а година, смята шефът на Еврогрупата. 

Приключването на спасителна програма за Португалия, което е насрочено за средата на следващата година, ще бъде обсъдено по-подробно през първото тримесечие на 2014-а година, каза Дейселбулм, но в същото време той добави, че трябва да бъде одобрено темпото на реформи и на фискална консолидация в Лисабон.

Европейските официални представители "смъмриха" американските политици за политическата безизходица, която доведе до частично спиране на дейността на правителството на САЩ и предупредиха, че техният "авантюризъм" може да нанесе сериозни щети върху световната икономика.

Европейският комисар Оли Рен противопостави патовата ситуация в САЩ с одобреното бюджетно споразумение в Холандия през миналата седмица, което според него "ще помогне за гарантиране на устойчивостта" на публичните финанси на страната.

Това е накратко победа на отговорността над рисковата политика и може да се каже, че е крайно време американските политици "да станат като холандските", заяви Оли Рен.

В края на миналата седмица холандското правителство получи подкрепата на опозицията за бюджета за следващата година, което ще позволи да се изпълнят европейските бюджетни цели.

Спешно трябва да видим подобна победа и на отговорността във Вашингтон, за да не се нанесат сериозни щети върху световната икономика и за да не се застраши зараждащото се икономическо възстановяване в Европа, предупреди европейският комисар.

Междувременно топ лидери от Сената на САЩ заявиха снощи, че са на изключително малко разстояние от постигането на споразумение за избягване на задаващата се дългова криза и за възобновяване на работата на федералното правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10