Лидерите в Сената са близо до постигане на споразумение за повишение на тавана на дълга на САЩ

Снимка: Архив

Въпреки липсата на конкретни резултати от снощните поредни политически преговори във Вашингтон, лидерите на мнозинството и на малцинството в Сената - Хари Рийд (демократ) и Мич Макконъл (републиканец) дадоха индикации, че са близко до постигане на споразумение за повишение на тавана на американския държавен дълг, което може да стане факт още днес.

До ранните часове на днешния ден Хари Рийд и Мич Макконъл продължиха да работят върху изготвянето на окончателни детайли по фискалното споразумение, което да сложи край на принудителното спиране на работата на федералното правителство и по важния въпрос за временно повишение на американския дългов таван.

Според редица анализатори обаче най-голямата неизвестнос си остава Камарата на представителите (Конгреса) на САЩ, в която републиканците имат мнозинство.

Ние направихме огромен прогрес, заяви Рийд след края на срещата.

Макконъл се съгласи с тази оценка. Смятам, че е правилно да се каже, че ние направихме значителен прогрес и очакваме по-нататъшен прогрес в близко бъдеще, заяви той.

Споразумението, което се опитват да постигнат двамата лидери, включва рестартиране на дейността н федералното правителство до 15-и януари 2014-а година и повишение на тавана на държавния дълг до 7-и или до 15-и февруари, заявиха представители на Сената. Пакетът също така ще включва по-всеобхватни бюджетни преговори в Конгреса и Сената, които да приключат до 13-и декември, посочват различни източници.

Според предварително договорения извънреден финансов пакет на Рийд-Макконъл правителството ще бъде финансирано с 986 млрд. долара до 15-и януари следващата година, като точно тогава ще трябва да влезе в сила и програма за строги мерки на бюджетни икономии за 21 млрд. долара.

Постигнатото споразумение между Рийд и Макконъл изглежда ще успее да намери подкрепа в Сената на САЩ. Но изходът от неговото одобрение в Конгреса остава много неясен. Рийт заяви през миналата седмица, че той предполага, че Макконъл ще трябва да съгласува постигнатото предварително споразумение с говорителя на Конгреса - Джон Бейнър (републиканец), преди да има окончателно споразумение. Междувременно Бейнър се срещна снощи с Макконъл, за да обсъдят неговото предварително споразумение с Хари Рийд.

Сенаторите-републиканци планират да проведат среща днес (от 18:00 ч. наше време), на която да обсъдят предложенията на Рийд и Макконъл. Също днес Джон Бейнър ще се срещне с републиканците от Конгреса, за да се информира дали те биха подкрепили спешния финансов пакет на Рийд-Макконъл или дали ще настояват да се тръгне в друга посока, въпреки че американският финансов министър Джейкъб Лю нееднократно подчерта, че е наложително повишение на тавана на държавния дълг до 17-и октомври (четвъртък).

Редица сенатори казаха, че се надяват силен двупартиен вот на постигнатото споразумение в Сената да придвижи напред пакета мерки и в Конгреса.

Говорейки във Вашингтон, президентът Обама също отбеляза, че има "известен прогрес" на преговорите в Сената и посочи, че републиканците изглежда признават, че нито е умно, нито е добре за американския народ да се допусне САЩ да изпадне във фалит.

Индикациите, че политиците във Вашингтон са по-близо до разрешаване на бюджетната и дългова криза се отразиха позитивно върху инвеститорското настроение в края на снощната американската търговия. Индексът DJIA успя да затвори с повишение от 0,42%, широкият индекс S&P500 с 0,41%, а технологичният индекс Nasdaq с 0,62%.

Азиатските борси също реагираха с риск-апетит на новините от Вашингтон, като японският индекс Nikkei се повиши с 0,26%, южнокорейският индекс Kospi скочи с 1,02%, австралийският индекс S&P/ASX 200 с 0,98%, а индексът Hang Seng се повиши с 0,45%. Само китайският индекс Shanghai Composite отбеляза слабо понижение с 0,19%.

Европейските борси също се оцветиха в "зелено" в началото на днешната търговия, като общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,54%, немският индекс DAX с 0,5%, френският CAC40 с 0,38%, а британският индекс FTSE100 с 0,67%.

И днес основният акцент на глобалните капиталови пазари ще бъде поставен върху новините около политическите преговори във Вашингтон, като известен интерес за европейските инвеститори ще представляват данните за инфлацията във Великобритания през септември (от 11:30 ч.) и важното проучване на Zew института за икономическото доверие в Германия през октомври (от 12:00 ч.). От САЩ ще се очаква проучването за промишлената активност в региона на Ню Йорк през октомври (от 15:30 ч.). Днес ще се проведе и срещата на ЕКОФИН - финансовите министри от Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10