Очаква се лидерите на Сената в САЩ да дадат детайли за постигнатото споразумение

Снимка: уикипедия

Очаква се лидерите в Сената Хари Рийд (демократ) и Мич Макконъл (републиканец) да дадат по-конкретни детайли относно тяхната съвместна работа по постигане на фискално споразумение, което да сложи край на блокираната работа на федералното правителство и по важния въпрос за тавана на държавния дълг в САЩ. Според различни информационни източници, Рийд и Макконъл ще направят тези коментари след 17:00 ч. наше време.

Ключовата среща обаче ще стане факт по-късно през деня, когато Макконъл ще информира сенаторите-републиканци (около 18:00 ч. наше време?) относно финансовия пакет от мерки, разработен съвместно с Рийд.

След това говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър (републиканец) ще проведе среща с представителите на Републиканската партия в Конгреса, за да чуе тяхното мнение по постигнатото споразумение между партийните лидери в Сената.

До ранните часове на днешния ден Хари Рийд и Мич Макконъл продължиха да работят върху изготвянето на окончателни детайли по фискалното споразумение, което да сложи край на принудителното спиране на работата на федералното правителство и по важния въпрос за временно повишение на американския дългов таван.

Според редица анализатори обаче най-голямата неизвестност си остава Камарата на представителите (Конгреса) на САЩ, в която републиканците имат мнозинство.

Ние направихме огромен прогрес, заяви Рийд след края на срещата и добави: Вероятно утре (днес) ще бъде хубав ден.

Макконъл се съгласи с тази оценка. Смятам, че е правилно да се каже, че ние направихме значителен прогрес и очакваме по-нататъшен прогрес в близко бъдеще, заяви той.

Споразумението, което се опитват да постигнат двамата лидери, включва рестартиране на дейността на федералното правителство до 15-и януари 2014-а година и повишение на тавана на държавния дълг до 7-и или до 15-и февруари, заявиха представители на Сената. Пакетът също така ще включва по-всеобхватни бюджетни преговори в Конгреса и Сената, които да приключат до 13-и декември, посочват различни източници.

Според предварително договорения извънреден финансов пакет на Рийд-Макконъл правителството ще бъде финансирано с 986 млрд. долара до 15-и януари следващата година, като точно тогава ще трябва да влезе в сила и програма за строги мерки на бюджетни икономии за 21 млрд. долара.

Постигнатото споразумение между Рийд и Макконъл изглежда ще успее да намери подкрепа в Сената на САЩ. Но изходът за неговото одобрение в Конгреса остава много неясен.

Междувременно агенция Ройтерс съобщи, че републиканците от Конгреса планират да предложат свой собствен план за финансиране на правителството и за лимита на тавана на дълга, който да се различава от договорената рамка между сенаторите Рийт и Макконъл. Републиканците планират да гласуват своя план и да отхвърлят споразумението, постигнато в Сената.

Преди минути говорителят на Конгреса Джон Бейнър потвърди, че Камарата на представителите ще предложи свой план и няма да гласува споразумението на лидерите на Сената. Според конгресмен Исса (републиканец) този план ще бъде гласуван довечера.

Ако информацията от Конгреса се окаже вярна, това може да постави под въпрос надеждите на финансовите пазари за скорошно намиране на изход от кризата.

Според последна информация, фискалният план на Конгреса ще съдържа същите крайни срокове, заложени в плана на Рийд-Макконъл от Сената на САЩ (за повишение на тавана на държавния дълг до 7-и февруари и финансиране на правителството до 15-и януари 2014-а година).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10