Китай приветства споразумението за американския дълг, но китайската агенция Dagong понижи рейтинга на САЩ

Снимка: Архив

Китай приветства постигнатата сделка от американските политици за временно повишение на тавана на държавния дълг на САЩ, предотвратявайки по този начин опасността от "технически фалит".

САЩ е най-голямата икономика в света, заяви говорителката на китайското външно министерство на редовен днешен брифинг. Правилното решение на този важен проблем не само служи на интересите на САЩ, но и на световната икономическа стабилност и развитие. Така че ние приветстваме напредъка в решаването на въпроса с дълга, подчерта тя.

Потенциалното изпадане на САЩ в "технически фалит" поради неспособност за обслужване на американските задължения беше предотвратено късно снощи, след като двете Камари на американския парламент приеха нужното законодателство за временно решаване на бюджетните и дългови проблеми.

Това споразумение осигурява временна отсрочка на закона за достигане на тавана на дълга на САЩ до 7-и февруари 2014-а година и временно подновяване на държавното финансиране до 15-и януари.

По-рано днес Министерството на търговията на Китай предупреди, че евентуална неспособност на САЩ да обслужва своите задължения би имала много тежки последствия. Ако имаше "технически фалит" на САЩ, това не само щеше да засегне американския кредитен рейтинг, но щеше да повлече надолу и растежа на световната икономика, заяви говорител на министерството. Той добави, че в този случай доларът ще падне рязко на валутните пазари и може да се разстрои цялата световна финансова система.

Опасенията на Китай около потенциална американска дългова криза изглеждат най-големи, тъй като страната би претърпяла огромни загуби на своите валутни резерви в размер на 3,66 трлн. долара, ако САЩ не успее да плати на своите чуждестранни кредитори. Голяма част от тези огромни китайски резерви са в американски държавни облигации.

Въпреки снощното "успешно", но само временно "закърпване" на проблема с тавана на американския държавен дълг, китайската кредитна агенция Dagong обяви, че понижава своя "А" кредитен рейтинг за САЩ до "А-", като в същото време запази "негативни перспективи" за възможно ново понижение на американския рейтинг. Китай е най-големият притежател на американски държавни облигации и това понижение на кредитния рейтинг на САЩ може да доведе до спекулации за намаляване на китайските активи в американски дългови книжа. Междувременно плъзнаха слухове, но за сега непотвърдени, че и агенция „Фич“ може в скоро време да понижи своя топ „ААА“ кредитен рейтинг за САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10