"Адванс Терафонд" АДСИЦ - инвестиционен анализ

Снимка: БГНЕС

дванс Терафонд" е публично акционерно дружество със специална инвестиционна цел и предмет на дейност инвестиране на парични средства, набирани чрез публично предлагане на собствени акции, в недвижими имоти. То е един от най-големите собственици на земеделска земя в страната. Инвестициите в земеделска земя имат за цел осигуряване на текущ доход за акционерите от наем, аренда или продажбата им.  За осигуряването на текущ доход Адванс Терафонд не обработва земята, а е изградило дълготрайни отношения с водещите земеделски производители в страната. 

Към края на септември 2013-а г. "Адванс Терафонд" АДСИЦ притежава 244 132 дка земеделска земя и 139 дка градска земя. През септември са купени земи за 6620 дка при средна цена 695 лв/дкa и са продадени 10 679 дка. През септември 2013г. са извършени продажби за 10 679 дка, а за годината общо са продадени 16 967 дка при средна цена 1108 лв/дка. За стопанската 2012-2013г. са отдадени под наем и аренда 188 851 дка или 76.1% при средна рента 30.05 лв/дка, заедно с договорите от предходните години.

Стратегията на Дружеството предвижда инвестиране в недвижими имоти, с цел получаване на текущи доходи от договори за наем, лизинг, отстъпено право на ползване, както и чрез продажба на тези имоти, с оглед формиране на стабилен доход. За постигане на основната си цел, прилага подходящи стратегии за предпазване от пазарен и валутен риск. Няколко настоящи инвестиционни стратегии са:

·        формиране на портфейл от земя, където 90% са инвестирани в земеделска и до 10% в урбанизирана земя;

·        поддържане на стабилна мрежа от агенти, купуващи и продаващи земеделска земя единствено за фонда;

·        придобиване на земеделска земя в райони с най-добри почвено-климатични характеристики;

·        бързо окрупняване на собствеността от земеделска и урбанизирана земя с цел повишаване на пазарната и стойност;

·        изграждане на дългосрочни отношения с водещите земеделски производители;

·        отдаване под аренда или наем на земеделските земи на фонда;

·        дружеството няма и не предвижда да извършва земеделска дейност;

·        продажба на окрупнени земеделски и градски земи на земеделски производители и/или инвеститори;

ПРЕДИМСТВА НА АДСИЦ

Публичност – дружествата са учредени и лицензирани съгласно изискванията на едноименен закон, спазването на който е под контрола на Комисията по финансов надзор. Текуща доходност на акционерите - минимум 90% от реализираната печалбата се разпределя под формата на дивидент.

Данъчни преференции:

  • Печалбата на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) не се облага с корпоративен данък.
  • Капиталовата печалба, която акционерите реализират от търговия с акции на АДСИЦ не подлежи на данъчно облагане.
  • Дивидентите се облагат с данък в размер на 5% - наполовина по-ниска ставка в сравнение с други видове търговски дружества.
  • Ликвидност – акциите на АДСИЦ са едни от най-ликвидните на фондовата борса, което дава възможност на инвеститорите лесно да ги търгуват.

СПЕЦИФИЧНИ ФАКТОРИ, КОИТО МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА НА ДРУЖЕСТВОТО

    • Намаляващите цени на земеделската продукция в световен мащаб застрашават дейността на земеделските производители, а оттам и приходите на Адванс Терафонд.
    • За 2012-2013 г. са отдадени под аренда едва 76% от земеделската земя при целеви 90%. Ниското търсене на земя под аренда през 2012 г. е преди падането на цените на земеделската продукция от тази година, което дава индикации, че рентата е прекалено висока или че намалява интереса към земеделието като дейност в България (поради множество причини). В първия случай са застрашени рентните приходи на компанията, като се очертава по-слаб от досегашният годишен ръст на рентата. Във втория намаляването на търсенето на земеделска земя за извършване на земеделска дейност ще доведе до натиск върху рентата и цените на земята като цяло (което на практика са всички приходи на компанията).
    • Нарастващата популярност на земята като инвестиция повишава конкуренцията и цените на имотите, които изкупува Адванс Терафонд.
    • Не достатъчно бързата модернизация на земеделието в България и слабата конкурентоспособност.
    • Слабата възвръщаемост на земята като рента (5-7% от цената на земята)

    Въз основна на направения анализ справедливата цена на акция на Аванс Терафонд АДСИЦ е 2.31 лева за брой.

Метод за изчисляване на стойността

  (лева за брой)

Ликвидационна стойност

2,40

Метод на дисконтираните дивиденти

2.23

Справедлива стойност на акция

2,31

Средноаритметична стойност между цената на акция получена по двата модела е справедливата стойност.

В модела на ликвидационната стойност на акция по пазарни оценки  е направена пазарна оценка на притежаваните от дружеството активи. Пазарната цена е средната пазарна цена на земеделска земя, взета по региони, в които дружеството притежава земеделски земи, а градската земя е оценена по пазарната цена на земи с подобно или близко местоположение.

Втория метод на дисконтираните дивиденти предлага прогноза за развитие на дружеството, в който може да се проследи с какви активи може да разполага, то след 5 години и какви ще бъдат прогнозните дивидентите за тези периоди.

Пълния анализ можете да прочетете тук.

Този коментар е със съдействието на ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД, www.bulltrend-bg.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

SOFIX прекъсна печелившата си серия, но въпреки това скача с 8.6% през септември

Българска фондова борса си взе малка почивка от поредицата силни повишения през тази седмица и завърши последния ден от месеца оцветена в червено. SOFIX прекъсна 9-дневната си печеливша серия и отстъпва с 1.09% до ниво от 504.58 пункта, но въпреки това записва значителен ръст от 8.6% през месец септември. По-голямата част от оборота за..

публикувано на 30.09.16 в 17:30

Червено настроение за капиталовите пазари в последния търговски ден от месеца

В последната търговска сесия за този месец световните капиталови пазари се обагриха в червено. Азиатските и европейските индекси отчитат между 1 и 2% понижение, а стартът на негативната посока бе даден още вчера от другата страна на океана, където акциите на Deutsche Bank се сринаха с над 9%, повличайки след себе си и останалите компании от..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

"Софарма" АД е изкупила обратно още 97 705 собствени акции

"Софарма" АД информира, че от 27 септември до и включително 28 септември 2016 г. Дружеството е изкупило обратно 97 705 броя собствени акции представляващи 0,07%  от капитала на дружеството. Обща стойност на обратно изкупените на БФБ – София АД книжа, възлиза на 285 115,51 лева, при средна цена от 2,91 лева за брой. Търговията с акции на..

публикувано на 30.09.16 в 11:17

SOFIX върна спечеленото преди обяд и завършва без изменение

След силно положителното начало на деня на Българска фондова борса и добрите резултати от началото на седмицата, в следобедната част от сесията родните акции върнаха натрупаното по-рано днес и завършват с минимални изменения в близост до вчерашните си нива на затваряне. Макар и с минимален ръст от 0,05% SOFIX удължава печелившата си серия на..

публикувано на 29.09.16 в 17:41

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна свиква извънредно общо събрание на акционерите

Управителният съвет на Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна представи покана за свикване на Извънредно общо събрание на акционерите и материали за общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 01.11.2016 г. Целта на събранието е разглеждане на предложение и приемане на решение за освобождаване на член на Надзорния съвет на..

публикувано на 29.09.16 в 17:02