И банката "Голдман Сакс" вече очаква Фед да намали паричните стимули през първото тримесечие на 2014-а година

Снимка: Архив

Американската банка "Голдман Сакс" е поредната водеща финансова институция, която вече очаква Федералният резерв да стартира с понижение на своите парични стимули чак през първото тримесечие на 2014-а година. Според нея това ще стане факт най-вероятно през март следващата година, но банката отбеляза, че има "значителна несигурност" в тази прогноза.

Относно вчерашните по-слаби данни за заетостта в САЩ през септември, "Голдман Сакс" отбеляза, че цялото забавяне на растежа на новите работни места спрямо август се дължи на сектора на услугите. Банката посочи като пример работната заетост в рентериерството и наемите, където има спад на работните места с 13 хил. след ръст с 21 хил. през август, докато заетостта в здравеопазването и образованието се е повишила с едва 14 хил. след ръст с 61 хил. през август.

Според американската банка растежът с едва 0,1% на средното часово заплащане през септември е доста слаб.

Оповестените вчера доста по-слаби от очакваните данни (за растеж на работната заетост с 148 хил. при прогнози за нови 180 хил. работни места през септември) затвърдиха очакванията на финансовите пазари, че Фед няма да понижи размера на програмата за "количествени улеснения" на заседанието си през следващата седмица (на 30-и октомври) и почти "занулираха" шанса за подобно решение на заседанието на 17-и и 18-и декември. Сега средните прогнози на инвеститорите са за първо намаляване на покупките на ценни книжа от страна на Фед за 85 млрд. долара на месец през първото тримесечие на 2014-а година, като това и най-вероятно ще стане факт в началото на пролетта (на заседанията на Фед през март или дори на заседанието през април?).

Според последно проучване на агенция Ройтерс, което беше проведено след вчерашните слаби данни за заетостта през септември, 9 от запитаните 15 т.нар. "първични" дилъри (финансовите институции, които търгуват на американския паричен пазар директно с Фед) вече очакват първо понижение на Федералните парични стимули през март следващата година. Нито един от 15-те дилъри не предполага, че Фед ще намали размера на "количествените улеснения" до края на настоящата година, докато петима прогнозират това да стане факт през първото тримесечие на 2014-а година, а един смята, че Фед ще намали стимулите чак през юни следващата година.

Това доведе до нов рязък спад на долара на валутните пазари към 8-месечно дъно спрямо "кошницата" от останалите основни валути, до поскъпване на еврото към близо двугодишен връх около 1,3793 долара, до силно понижение на доходността на американските държавни облигации (лихвата на 10-годишните книжа падна към 2,512% - най-ниско ниво от юли насам) и до поредно повишение на фондовите индекси на Уолстрийт към рекордни върхове (индексът S&P500 удари нов рекорден връх от 1759,33 пункта, а индексът Nasdaq се повиши до 13-годишен връх от 3947,67 пункта).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10