Агенция "Фич" потвърди кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг (БЕХ)

Снимка: Архив

Агенция "Фич" потвърди кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в чуждестранна валута в нивото "ВВ+" и планирания дебют на емитиране на евро облигации (евробондове) в чужда валута с рейтинг "BB+(EXP)".

Кредитната агенция очаква планираното емитиране на евробондове от БЕХ и планираното допълнително финансиране на холдинга в размер на 216 млн. лева, заедно с изплащането на някои дългове да доведе до повишение на дела на дълга на холдинга в общия дълг на компанията (БЕХ плюс нейните отделни поделения) до 56%  в края на 2013-а година от 30% в края на юни 2013-а година.

БЕХ, заедно с нейните поделения, има доминираща позиция в българския пазар за електричество и природна газ. Ключовите сегменти на цялата групировка са електрическата генерация, електрическият пренос, както и преносът и транзитът на природна газ.

"Фич" отбелязва, че кредитният рейтинг на холдинга е с една степен по-висок от самостоятелния рейтинг на компанията от "ВВ" със стабилни перспективи, отразявайки силната обвързаност на БЕХ със суверенния кредитен рейтинг на България ("ВВ" със стабилни перспективи). Силната обвързаност се дължи на държавните гаранции за около 50% от дълга на холдинга, както и силните оперативни връзки на БЕХ с държавата и неговото стратегическо значение. Агенция "Фич" обаче очаква делът на държавно гарантирания дълг на компанията да намалява постепенно в дългосрочен план.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10