NIESR повиши прогнозите за БВП на Великобритания

Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR) повиши прогнозите за икономическия растеж на Великобритания, тъй като очаква покачващите се цени на жилищата на Острова да повишат потребителските разходи.

Очаква се БВП на Великобритания да отбележи растеж с 1,4% през 2013-а година и с 2,0% през следващата година, което представлява повишение на предишните прогнози на NIESR за растеж съответно с 1,2% и с 1,8%.

Британският "Think-tank" обаче предупреди, че не очаква икономическото възстановяване, водено от повишение на потреблението, да бъде балансирано. Повишението на потребителските разходи ще доведе до понижение на спестовността на британците, тъй като реалното заплащане на труда продължава да бъде слабо, отчита NIESR. Според икономическия институт повишението на заплатите ще продължи да изостава от ценовия растеж в страната за още доста години напред.

NIESR прогнозира рязко повишение на растежа на жилищните цени на Острова за 2014-а година до 5% на годишна база от унилия растеж в размер на едва 0,5% през настоящата година.

Икономическият институт прогнозира, че подобрението на икономическата активност ще продължи да понижава постепенно нивото на безработица, като очаква безработицата на Острова да бъде около 7,4% към средата на следващата година. NIESR посочи, че Английската централна банка може и да не изчака спад на нивото на безработица до 7,0%, за да започне да повишава рекордно ниската британска лихва от 0,5%.

АЦБ заяви в началото на август, че няма да започне да повишава британската лихва, докато нивото на безработица в страната не падне до 7,0%. Британската безработица е от 7,7% за трите месеца до края на лятото, като централната банка на страната предполага, че е малко вероятно нивото на безработица да падне до заложения "праг" от 7,0% преди 2016-а година.

NIESR вижда обаче около 20%-а вероятност за по-рязко понижение на безработицата и достигане на нивото от 7% дори още през първото тримесечие на следващата година. Но от институтът подчертаха, че има "значителна несигурност" относно това, колко бързо ще се понижава британската безработица, въпреки доброто икономическо възстановяване на Острова.

По-рано днес Британският консорциум на търговците на дребно (BRC) оповести данни за умерено повишение на продажбите на дребно във Великобритания през октомври, което може да повиши съмненията относно способността на потребителите да окажат по-сериозна подкрепа за икономическия растеж на Острова на фона на продължаващото понижение на техните реални доходи (отчитайки инфлацията в страната). BRC оповести повишение на продажбите на дребно във веригите магазини през октомври с 0,8% на годишна база - слабо ускоряване след растеж с 0,7% през август, но под солидния ръст с 1,8% през август.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10