Много слабо подобрение на пазара на труда в Австралия през октомври

Австралийската икономика е успяла да разкрие едва 1100 ново работни места през октомври при средни прогнози за разкрити 10 000 и след като през септември бяха добавени нови 3300 работни места (низходяща ревизия от предишна оценка за разкрити нови 9 100 работни места).

Поредните по-слаби данни могат да подсилят опасенията, че безработицата в Австралия в даден момент може да тръгне рязко нагоре.

Нивото на безработица в Австралия през октомври остава без промяна от 5,7%, съвпадайки с прогнозите, но след като през септември данните бяха ревизирани до 5,7% от 5,6%.

През октомври бяха съкратени 27 900 работни места на пълна заетост и бяха разкрити 28 900 работни места на непълна (почасова) заетост.

Единственият позитивен фактор от днешните данни за пазара на труда е изненадващото понижение на нормата на работна заетост (отношението на работещите австралийци спрямо общото население на страната) до 64,8% при прогнози за 64,9% след 64,8% през септември (низходяща ревизия от 64,9%). Това представлява най-ниското ниво на нормата на работна заетост от октомври 2006-а година и само благодарение на неговия спад няма повишение на нивото на безработица в Австралия през септември и октомври.

Трябва да се има предвид, че поведението на пазара на труда е изоставащ индикатор спрямо общите икономически условия, като Австралийската централна банка очаква бъдещо влошаване на работната заетост на фона на по-слабото икономически развитие в страната.

Ако продължи влошаването на пазара на труда, това само ще повиши решимостта на Централната банка да ограничи всеки опит за поскъпване на австралийския долар, за да може тя да гарантира, че нейната оценка за "неудобно" високите нива на местната валута (направена на заседанието на банката по-рано през седмицата) няма да представляват допълнителна пречка пред икономическия растеж.

Всички това доведе до натиск от продажби за австралийския долар през днешната азиатска търговия. Австралийската валута падна от вчерашния седмичен връх от 0,9543 американски долара (точно около 21-дневната пълзяща-средна) към двудневно дъно около 0,9465. След слабите днешни данни еврото отскочи от сутрешното дъно около 1,4178 към тридневен връх от 1,4272 австралийски долара.

Графика на австралийски долар/американски долар (на дневна база)

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10