Еврогрупата призова Гърция да ускори реформите, за да получи следващия транш от финансовата помощ

Снимка: Архив

Президентът на Еврогрупата Йорг Дейселблум заяви, че Гърция трябва да спазва условията, определени от международните кредитори, и да ускори процеса на изпълнение на необходимите реформи, преди да има право да получи следващия транш от договорената финансова помощ.

Като признава усилията, които полагат гръцките власти, Дейселблум подчерта, че тези усилия трябва да продължат, за да може страната да се върне по пътя на икономически растеж и разкриване на повече работни места и подчерта, че забавяне на реформите може да навреди на напредъка на Гърция.

Той посочи, че гръцките власти трябва да изпълнят задачите в четири основни сектора: ключовите цели, мерките за затваряне на фискалната дупка за 2014-а и 2015-а година, структурните реформи и приватизацията и по този начин да позволят приключване на вече доста забавения преглед на програмата от страна на мисията на "Тройката".

Председателят на Еврогрупата не отговори на въпросите защо се забави поредната оценка (преглед) на "Тройката" на гръцката спасителна програма, като в същото време европейският комисар по валутните и икономически въпроси Оли Рен каза, че не желае да коментира размера на фискалните мерки, които ще са необходими за периода 2014-а/2015-а година.

През последните седмици гръцкото правителство настоява, че фискалната дупка за 2014-а година не е повече от 500 млн. евро, докато мисията на "Тройката" (инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ) я оценяват на 2,5 млрд. евро.

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас заяви пред журналисти в четвъртък, че той е представил преработен план с комбинация от мерки, които се равняват на 1,3 млрд. евро, или мерки в размер на 0,7% от БВП на страната. Той обаче не уточни дали планът е бил одобрен от "Тройката".

Всичко е въпрос на преговори и ние трябва да намерим златното сечение на компромис, каза той, добавяйки, че има някои неща, които ние просто не можем да приемем.

Стурнарас подчерта, че неговите колеги от Еврогрупата са съгласни, че е постигнат напредък и изглежда ще дадат положителен отговор на неговите аргументи, че Гърция не се нуждае от по-нататъшни мерки за строги икономии, като например ново орязване на заплата и съкращения на пенсиите.

Запитан от журналисти дали е получил уверения от Еврогрупата, че "Тройката" ще се срещне с него на половината път (дали ще се съгласят с неговите предложения), министърът отговори с "не", но добави, че гръцката страна е решена да се придържа към трудните преговори, без да бърза, тъй като в момента няма спешна нужда от финансови средства.

Дейселблум прогнозира, че прегледът на "Тройката" няма да бъде одобрен от Еврогрупата през декември, предполагайки, че Гърция може да получи отложения октомврийски транш от помощта едва през януари следващата година, освен ако гръцките власти не ускорят преговорите.

Това не зависи само от нас. Ние ще подкрепим Гърция, но само въз основна на условията на спасителната програма. Важно е, че прегледът ще бъде завършен колкото се може по-скоро, каза шефът на Еврогрупата.

Гръцкият финансов министър Стурнарас обаче настоя, че страната е постигнала значителен напредък и че времевият прогрес в реформите продължава да се подобрява, визирайки позитивните гръцки икономически данни в последно време.

Очаква се мисията на "Тройката" да се завърне в Атина в неделя, за да продължи прегледа по изпълнение на спасителната финансова програма.

За Кипър Еврогрупата отбеляза, че цялостната спасителна програма е в ход и всички фискални цели са изпълнени "с комфортен запас". Еврогрупата приветства усилията на кипърското правителство за рекапитализиране на тяхната банкова система.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10