ЕКОФИН потвърди, че ЕЦБ ще започне да осъществява банков надзор от 4-ноември 2014-а година

Снимка: Архив

На проведената в края на миналата седмица среща на финансовите министри от ЕС (ЕКОФИН) беше потвърдено, че ЕЦБ ще се започне да осъществява функциите на европейски банков надзор към края на следващата година (4-ти ноември 2014-а).

ЕКОФИН се съгласиха, че директната банкова рекапитализация (директна банкова финансова помощ) от страна на Европейския механизъм за стабилност (ESM) ще бъде обвързан с банковия надзор на ЕЦБ.

В случай на недостиг на капитал банките ще трябва да повишат техния капитал чрез набиране на средства от финансовите пазари и ако не успеят, ще бъде активирани националните спасителни финансови механизми. Чак след това проблемът с недостиг на банковия капитал ще бъде разглеждан на ниво Европейски съюз, обявиха европейските финансови министри.

ЕКОФИН се споразумяха, че инструментите на Европейския стабилизационен механизъм (ESM фонда) могат да бъдат използвани според договорените правила за подходящо "самостоятелно спасяване" (аналогично на спасяването на голямата кипърска банка Bank of Cyprus, когато бяха "порязани" депозитите над 100 хил. евро) и чак след това чрез правителствени заеми и директна рекапитализация, която да не надвишава 60 млрд. евро.

Финансовите министри на ЕС обаче не успяха да постигнат окончателна договореност относно общ механизъм за ликвидация на проблемни банки, но заявиха, че все още е възможно постигане на политическо споразумение преди края на годината. Първоначално беше планирано министрите на финансите да обсъдят този въпрос в дълбочина на срещата си в Брюксел. Но този план се променя, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле каза на своите колеги, че той няма мандат от немското правителство за постигане на подобно споразумение.

Министрите от ЕКОФИН остават все още разделени по редица ключови въпроси като обхвата на предложения общ спасителен банков механизъм, относно въпроса как ще се финансира общият фонд за справяне с проблемните банки и дали Европейската комисия или финансови министри трябва съвместно да решават кога дадена проблемна банка трябва да бъде закрита (да обяви фалит).

Междувременно в изявление на Европейския консултативен съвет се посочва, че страните-членки ще трябва да създадат национални спасителни банкови фондове, преди ЕЦБ да приключи своя преглед за оценка на финансовите активи на водещите (структурно значими) банки от еврозоната. Според това изявление директни кредити от Европейския механизъм за стабилност (ESM) могат да бъдат позволени, когато бъдат приети съответните процедури на национално и на европейско ниво.

В тази връзка управителят на настоящия Европейски банков надзор (EBA) Енриа заяви пред немската преса (в-к "Франкфурте Алгемайнен Цайтунг"), че доста малък брой европейски банки могат да бъдат закрити (да обявят фалит), тъй като националните правителства желаят да запазят тези банки работещи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10