Стенограмата от последното заседание на АЦБ не изненада финансовите пазари

Оповестената днес стенограма от последното заседание на Английската централна банка, проведено в началото на месеца (на 6-и и 7-и ноември), показва единодушно гласуване (с 9 на 0 гласа) за запазване на рекордно ниската британска лихва от 0,50% и единодушно гласуване (с 9 на 0 гласа) за запазване на "замразената" програма за покупки на британски ценни книжа в 375 млрд. паунда.

Мнозинството членове на АЦБ са направили по-добра оценка за икономическите перспективи във Великобритания, очаквайки ускоряване на икономическия растеж в краткосрочен план. Екипът икономисти на Централната банка прогнозира повишение на БВП на страната с 0,9% през последното тримесечие на годината спрямо периода юли - септември. Отбелязва се, че това ускоряване на британската икономика се дължи основно на доброто развитие на жилищния пазар и на разходите на домакинствата.

От януари насам икономиката на страната се ускори по-силно от прогнозите, но съществува несигурност относно продължителността на това добро икономическо възстановяване, се посочва в стенограмата от последното заседание на АЦБ, като се се отбеляза и за наличие на подобрение в условията за бизнес инвестициите на Острова. Но в същото време рисковете пред британския икономически растеж са в низходяща посока, като представителите на Централната банка предполагат, че еврозоната и възстановяването на финансовите баланси на европейските търговски банки са основен източник на тези рискове. Друг повод за опасение сред членовете на АЦБ е перспективата за съкращаване на разходите на домакинствата, които изплащат кредити.

Въпреки позитивни прогнози за икономическия растеж в краткосрочен план АЦБ предполага, че темпото на растеж вероятно ще отслабне през следващите две до три години. Очаква се понижение на инфлацията в краткосрочен план, но след това тя ще започне да се повишава към края на годината, въпреки че инфлационните очаквания ще останат добре закотвени. Мнозинството членове на АЦБ също така очакват по-нататъшно понижение на британската безработица през следващите три месеца.

Централните банкери отново посочват, че те няма да обмислят повишение на британските лихви, докато нивото на безработица на падне до 7% от работната сила (при безработица от 7,6% през третото тримесечие на настоящата година). Оповестеният по-рано този месец "Тримесечен инфлационен доклад" на АЦБ показа, че Централната банка очаква това понижение на безработицата до 7% най-вероятно да стане факт към средата на 2015-а година (спрямо предишния доклад от август, когато се очакваше това да стане факт шест месеца по-късно).

Британският паунд почти не реагира на днешната стенограма от последното заседание на АЦБ, но продължава да се търгува във високи нива на валутния пазар. За кратко паундът скочи до триседмичен връх от 1,6160 долара, като по същото време еврото падна към двудневно дъно около 0,8371 британски лири.

Сега оферти "продава" за паунда има към 1,6160/65 долара (около 76,4%-на корекция на спада на лирата от върховете около 1,6260/56 от 1-ви и 23-и октомври до двумесечното дъно към 1,5853 от 11-и ноември) преди следващите оферти "продава" около 1,6200 долара. Близка подкрепа и оферти "купува" за британската валута има към 1,6105/00 долара (около сутрешното часово дъно и опции с падеж от 17:00 ч. в 1,6100), като тънки стопове на "дълги" позиции има под 1,6095/90 (100-часовата пълзяща-средна) преди следващата област на подкрепа за стерлинга към 1,6070/46 (21-дневна пълзяща-средна и важни бивши дъна за паунда от 15-и ноември около 1,6046 и от вчера около 1,6058 долара).

Графика на британска лира/долар (на дневна база)

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10