Тройката напусна Атина без окончателно споразумение. Очаква се да се завърне през декември

Мисията на Тройката (инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ) оповести, че е постигнат прогрес в преговорите с властите в Гърция, но все още остават нерешени няколко въпроса.

В официално изявление на Тройката се казва: Екипът на Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ завърши своята визита в Гърция след продуктивни дискусии с гръцките власти относно политиките, които могат да послужат като основа за приключване на настоящия преглед на икономическата програма на Атина.

Беше направен добър прогрес, но няколко въпроса остават висящи и нерешени. Дискусиите ще продължат от съответните централи, като се очаква екипът на ЕК,ЕЦБ и МВФ да се завърне в Атина в началото на декември, заявиха от мисията на Тройката.

Международните кредитори се завърнаха в Атина по-рано този месец за пръв път от края на септември, за да проверят прогреса на Гърция при осъществяване на договорените в спасителната програма реформи. Гърция получи две международни спасителни финансови програми за общо 240 млрд. евро от средата на 2010-а година насам в замяна на обещанията да подобри своите финанси и да преструктурира икономиката на страната.

Според последната спасителна програма Гърция трябва да постигне "първичен бюджетен излишък" (изключвайки разходите за обслужване на дълга) в размер на 1,5% от БВП през 2014-а година, като  този бюджетен излишък ще трябва да продължи да се повишава в следващите години.

Междувременно гръцкото правителство направи солидна възходяща ревизия на целите за постигане на "първичен бюджетен излишък" през 2014-а година и вече очаква излишък от поне 712 млн. евро спрямо предишната прогноза за 344 млн. евро. Това показва проектобюджетът за следващата година, който гръцкото правителство изпрати за обсъждане в парламента на страната.

Този проектобюджет обаче не беше одобрен от гръцките кредитори от мисията на "Тройката", като се очаква на по-късен етап да има ревизия на заложените параметри в новия бюджет.

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви, че има ясен сигнал за подобрение на икономиката и очаква БВП на Гърция да се понижи с 4,0% през настоящата година при прогнози за по-силен икономически спад с 4,5%.

Aгенция Market News international цитира свой висш европейски източник да казва, че прогресът в преговорите с гръцките власти е много бавен и подчерта, че заложените от гръцкото финансово министерство цели за приходите в държавна хазна са прекалено оптимистични.

Гръцкото правителство настоява, че освен "първичния бюджетен излишък" за 2014-а година, то също така ще успее да постигне "първичен бюджетен излишък" от цели 813 млн. евро през настоящата година и поради това не се налага прилагането на допълните строги фискални мерки. Но поне на този етап, тези прекалено оптимистични бюджетни данни не са потвърдени от инспекторите от мисията на "Тройката".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10