Австралийската централна банка запази без промяна основната лихва

След края на днешното заседание Резервната банка на Австралия (RBA) остави очаквано без промяна основната лихва в страната и за пореден път не даде ясен сигнал за бъдещата парична и лихвена политика, но отново посочи, че стойността на австралийския долар е неприятно висока.

Всички членове на борда на директорите на RBA гласуваха за запазване на основната кешова лихва в страната в рекордно ниското ниво от 2,50%. Централната банка на Австралия понижи основната лихва в страната с 225 базисни пункта от ноември 2011-а година насам, като за последно понижи лихвата до 2,5% на своето заседание през август.

RBA отново не даден ясен сигнал за бъдещата лихвена и парична политика, но общият тон на изявлението на банката се оценява като предпазливо негативен с оглед все още високите (според нея) нива на австралийския долар на валутния пазар.

Въпреки че австралийският долар е под нивата от по-рано през годината, той все още е "неприятно висок". Вероятно ще бъде необходимо по-ниско ниво на валутния курс за постигане на балансиран растеж на икономиката, се посочва в изявлението на Австралийската централна банка.

Само в рамките на месец ноември австралийският долар се обезцени с близо 4%, като сега се търгува около 0,9080 американски долара (малко над тримесечното дъно от 29-и ноември към 0,9055) спрямо върха към 0,9542 от началото на предишния месец (връх от 6-и ноември).

RBA отново повтори, че очаква инфлацията да остане съвместима с нейния средносрочен тренд през следващите една до две години.

Банката посочи, че публичните разходи в страната ще бъдат доста слаби, но добави, че жилищният и пазарът на акции са продължили да се засилват и вероятно ще подкрепят инвестициите.

Днешното изявление на RBA е в линия с това от предишното заседание през ноември и предполага, че склонността на Австралийската централна банка е сякаш за облекчаване на лихвената и паричната политика в бъдеще.

По-рано днес бяха оповестени и смесени икономически данни от Австралия. Продажбите на дребно през октомври се повишиха с 0,5% на месечна база (при прогнози за повишение с 0,4%) след ръст с 0,9% през септември (възходяща ревизия от +0,8%).

В същото време балансът по текущата сметка на Австралия за третото тримесечие отбеляза дефицит в размер на 12,7 млрд. австралийски долар (при прогнози за дефицит от 11,5 млрд.) след дефицит за 12,1 млрд. през второто тримесечие на годината (низходяща ревизия от дефицит за 9,4 млрд. австралийски долара). Нетният износ е допринесъл за растежа на БВП на страната с 0,7% през третото тримесечие (при прогнози за +0,35%) след спад с 0,04% през предходното тримесечие.

Тези данни предполагат, че БВП на Австралия ще се повиши през третото тримесечие на годината с 0,7% спрямо второто и с 2,5% на годишна база. Официалните данни за БВП ще бъдат оповестени утре (4-ти декември).

Продължаващата "вербална" валутна интервенция на RBA в комбинация с опасенията за скорошно намаляване на паричните стимули на Фед продължава да държат под натиск от продажби австралийския долар. След края на заседанието на RBA "австралиецът" падна до 0,9056 американски долара - точно над тримесечното дъно от 29-и ноември около 0,9055. Само спад на австралийския долар под офертите "купува" около 0,9055/50 щатски долара може да задълбочи неговото низходящо движение към 0,9000 (психологическа подкрепа) и дори обратно към 0,8955/50 (важна 100-месечна пълзяща-средна) и към 0,8992 (важни бивши дъна от 28-и и и 30-и август) с поглед дори към тригодишното негово дъно от 5-и август тази година около 0,8847 американски долара.

Близки оферти "продава" за австралийската валута има към 0,9120/30 (около сутрешния връх около 0,9131) и след това към 0,9140/50 (около падащата 200-часова пълзяща-средна). Само повишение на "австралиеца" над 0,9168 (вчерашен връх) може да отслаби натиска върху австралийската валута.

Графика на австралийски долар/американски долара (на дневна база)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10