Говорителят на американския конгрес изрази надежда за скорошно постигане на споразумение за бюджета на САЩ

Говорителят на Долната камара на американския конгрес на САЩ Джон Бойнер (републиканец) изрази надежда, че председателят на бюджетната комисия на Конгреса Пол Раян (републиканец) и на бюджетната комисия на Сената Пати Мъри (демократ) в скоро време ще постигнат споразумение за американския бюджет за следващата година.

Бойнер каза, че той се срещнал вчера с Пол Раян и след срещата се чувства насърчен относно посоката на водените бюджетни преговори, добавяйки, че се надява за скорошно споразумение между двамата бюджетни лидери.

По-рано през седмицата агенция Блумбърг съобщи, че американските бюджетни преговори са близко до постигане на споразумение, което ще избегне ново принудително спиране на дейността на федералното правителство (подобно на това през първата половина на октомври) и ще се постигне споразумение за замяна на някои от автоматични процедури за свиване на държавните разходи, който трябва да влязат в сила през 2014-а година. Държавните разходи през следващата година ще бъдат ограничено до около 1 трлн. долара - малко под плана на Демократичната партия за разходи в размер на 1,058 трлн. долара. Този план ще трябва да бъде одобрен от контролирания от Републиканската партия Конгрес и от контролирания от демократите Сенат. Ако споразумението за Бюджет 2014-а година не бъде постигнато навреме (до 15-януари, когато изтича крайния срок по временното споразумение, постиганто през втората половина на месец октомври), вероятно ще трябва да се обмисли нов временен бюджетен план, за да се избегна нова криза, подобна на тази през първите 16 дена на октомври, когато беше блокирана работната на голям част от американските федерални власти.

Последните сигнали от Вашингтон обаче предполагат, че ще бъде постигнато окончателно споразумение по бюджетните преговори, което ще избегне ново принудително спиране на работата на американското правителство и ще бъдат ограничени голям част от влизащите автоматично в сила серия съкращения на държавните разходи от началото на следващата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10