Оптимизмът в Европа покачи цените на държавните ценни книжа в периферните страни на еврозоната

Положителните икономически новини от еврозоната доведоха до спад на  премиите за риск по испанският и португалският държавен дълг, до най-ниските си нива от началото на 2011 г. , вдъхвайки увереност, че перспективата за икономически ръст на еврозоната се подобрява.

Спредът между  испанските 10 - годишни държавни облигации и евквивалентните немски държавни облигации се сви до 194.7 базисни пункта в петък сутринта, което е значителен спад в сравнение с рекордните 650 базисни пункта достигнати през юли 2012 година.

В Испания през изминалата седмица бяха налице положителни икономически данни, включително значително покачване на индекса на бизнес активността в сектора на производството и услугите.През декември безработицата в Испания падна със 107 000 души, което е  най-големият месечен спад на този показател за последните 16 години. В петък сутринта, доходността по испанските 10 - годишни държавни облигации спадна до тригодишно дъно от 3.91 процента.

В същото време спредът между португалските 10 – годишни държавни облигации и евквивалентните немски държавни облигации се сви до 364.5 базисни пункта, което е най- ниската разлика за последните 3 години. Доходността по португалските 10 - годишни държавни облигации падна до шест месечно дъно на ниво от 5,75 процента, след като в четвъртък стана ясно, че спорният бюджет на страната за настоящата година е получил подкрепа от президентът на Португалия.

Доходността по италианските 10-годишни държавни облигации падна до 3.95 процента, достигайки най-ниското си ниво от изминалият май. Причина затова бяха данните които показаха, че също както и в Испания , промишлената активност в Италия е нараснала през последния месец с по-голям темп от прогнозираното.

Според някои пазарни анализатори, ралито на периферния дългов пазар в еврозоната най-вероятно ще продължи в краткосрочен план. Според тях, спада на доходността по дългосрочните държавни облигации е знак, че най-лошото от икономическата криза в еврозоната е отминало.

Спредът между 10 -годишните италиански облигации и германските  10 -годишните италиански облигации се стесни до 199.8 базисни пункта, което е най-ниският спред от юли 2011 година.

Пазарните участници все пак не очакват чудеса в близко бъдеще и едва ли в скоро време спредовете между периферните държавни облигации и облигациите на най-развитите страни от еврозоната ще достигнат нивата си преди кризата, когато тези спредове бяха почти нула.

По данни на Bloomberg през изминалата година, доходността по испанските държавни облигации е спаднала с 11 процента, доходността по италианските държавни облигации е спаднала със 7 процента, докато доходността по германските държавни облигации се е повишила с 1.4 процента, което е най-лошото представяне на немските книжа спрямо останалите държави от еврозоната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27