Сенатът може да одобри бюджета на САЩ и номинацията на Йелън за шеф на Фед до края на седмицата

Сенатът на САЩ ще се опита да приключи дейността си за 2013-а година с два ключови вота през настоящата седмица - за двупартийното споразумение за бюджета през следващата година и за номинацията на Джанет Йелън за следващ председател на Борда на Федералния резерв.

Сенатът се събра снощи, като се очаква лидерът на мнозинството Хари Рийд (демократ) да определи по-конкретен график за предстоящите през седмицата важни гласувания.

Очаква се днес Сенатът да проведе ключова процедура за край на дебатите по фискалното споразумение, което беше договорено от председателя на Бюджетната комисия на Конгреса Пол Райън (републиканец) и председателя на Бюджетната комисия в Сената Пати Мъри (демократ).

Планът Райън-Мъри успя да премине безпроблемно през Долната Камара (Конгреса) в края на миналата седмица и се очаква да бъде одобрен от Сената тази седмица, въпреки че процедурата може да премине с по-бавно темпо и с много оспорвано гласуване. Конгресът на САЩ одобри споразумението в четвъртък с 332 "за" срещу 94 гласа "против", като 169 републиканци и 163 демократи гласуваха за законопроекта.

Гласуването на плана Райън-Мъри е изправено пред няколко процедурни препятствия в Сената и два прага за неговото приемане с поне 60 сенаторски гласа: единият е да се отхвърлят по ред всички бюджетни точки и другият е да се ограничат дебатите. Самото одобрение на законопроекта ще изисква гласуване с обикновено мнозинство.

Хари Рийд свика Сената за кратко в неделя, за да започне процеса за преминаване към първото процесуално гласуването във вторник. Все още не е ясно кога ще бъде окончателното гласуване на законопроекта в Сената.

В споразумението за бюджета, известно като Райън-Мъри, се определят всички разходи за текущата фискална година в размер на 1,012 трлн. долара - около средата между нивото, което е заложено в бюджетното предложение на Сената за разходи в размер на 1,058 трлн. долара и нивото на Конгреса в размер на 967,0 млрд. долара. Държавните разходи за финансовата 2015-а година ще бъдат в размер на 1,014 трлн. долара.

В споразумението се предвиждат икономии за 63 млрд. щатски долара в рамките на две години, които са разделени поравно между отбранителни програми и програми, които не са свързани с отбраната. През фискалната 2014-а година разходите за отбраната ще бъдат в размер на 520,5 млрд. долара, а разходите извън обраната за 491,8 млрд. долара. Споразумението ще намали дефицита с между 20 млрд. и 23 млрд. долара.

Текущият закон за временно финансиране на федералното правителство ще приключи до 15-и януари 2014-а година.

В петък говорителят на Сената Хари Рийд определи номинацията на Джанет Йелън за председател на Борда на Федералния резерв като "най-важната" неуредена номинация и каза, че ще поиска гласуване на нейната номинация до края на седмицата. Мандатът на Бен Бернанке като председател на Фед приключва на 31-ви януари 2014-а година.

Междувременно републиканците от Конгреса вече започнаха дебати и относно законодателството за тавана на държавния дълг за следващата година. Конгресната бюджетна комисия заяви, че Конгресът ще трябва да повиши тавана на дълга през пролетта или лятото на 2014-а година и добави, че в зависимост от приходните и разходни потоци реалният краен срок за постигане на споразумение може да бъде чак през юни.

Финансовото министерство на САЩ посочи нееднократно, че таванът на дълга трябва да се увеличи до февруари или март следващата година.

Председателят на Бюджетната комисия на Конгреса Пол Райън заяви в неделя за телевизия Fox News, че републиканците все още не са формулирали своята стратегия за тавана на дълга за 2014-а година. Ние все още не искаме нищо конкретно относно лимита на дълга. Решение за дълговия таван ще се постигне чрез дълга преговорна битка, посочи той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10