"Мудис" повиши кредитния рейтинг на Ирландия и промени до "позитивни" кредитните перспективи пред страната

В края на миналата седмица агенция "Мудис" повиши суверенния кредитен рейтинг на Ирландия до "Ваа3" от "Ва1", цитирайки като мотив за това свое решение неотдавнашното ускоряване на ирландския икономически растеж и успешното приключване на спасителната финансова програма на ЕС и МВФ.

"Мудис" също така промени своите перспективи за ирландския кредитен рейтинг до "позитивни" от "стабилни", което предполага потенциал за ново повишение на суверенния рейтинг на Ирландия в бъдеще.

Растежният потенциал на икономиката на Ирландия и продължаващата фискална консолидация се очакват да доведат до понижение на ирландския държавен дълг от неговите неотдавнашни пикове, се посочва в изявление на кредитната агенция.

В края на 2013-а година (на 15-и декември) Ирландия приключи успешно спасителната финансова програма на ЕС и МВФ в размер на 85 млрд. евро. Така Ирландия се оказа първата страна-члена на еврозоната, която официално приключи с програмата за спешна финансова помощ на международните кредитори и през миналата седмица тя направи успешно и доста "бурно" завръщане на дълговия и паричен пазар, от където отново започна да се самофинансира.

Решението на агенция "Мудис" доведе до рязко понижение на дълговата тежест на Ирландия при днешния старт на европейския дългов пазар.

Лихвата на 10-годишните ирландски книжа падна с 14 базисни пункта към 3,30% - около осемгодишното дъно, което беше ударено на 8-и януари, докато доходността на 5-годишните облигации се понижи към рекордно дъно от началото на еврозоната около 1,66%.

Лихвеният спред между 10-годишните ирландски и немски книжа се сви до едва 155 базисни пункта (лихвен диференциал от 1,55%), доближавайки най-ниските нива от началото на 2010-а година, точно преди Дъблин да бъде "засмукан" от дълговата криза в еврозоната и да се окаже втората страна-членка от региона (след Гърция), която да потърси спешна международна финансова помощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10