Предпазлив старт на европейските борси след солидните понижения на Уолстрийт и на азиатските пазари

Европейските пазари на акции отварят предпазливо на фона на доста солидните снощни загуби на Уолстрийт и днешното понижение на азиатските борси, като инвеститорите в Европа сякаш продължават да акцентират на последната серия позитивни данни от Стария континент (силните PMI проучване и поредното подобрение на потребителското доверие в еврозоната през януари, рязкото понижение на британската безработица до четиригодишно дъно от 7,1%). Но вчерашният изненадващ спад на промишлената активност в Китай през януари до шестмесечно дъно доведе до ограничаване на риск-апетита на глобалните финансови пазари и може да остави своя негативен отпечатък върху днешната европейска търговия.

В началото на търговията основните борси в Европа отвориха със слабо повишение, след което обаче се оказаха на "червена" територия, тъй като и европейските инвеститори изглежда предпочитат да закрият част от печелившите си позиции в акции, следвайки драматичното снощно понижение на Уолстрийт и последвалото низходящо движение на азиатските акции.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,20%, а немският индекс DAX с 0,05%, въпреки решението на агенция "Фич" да запази без промяна топ "ААА: кредитния рейтинг на Германия. Френският индекс CAC40 се понижава с 0,19%, британският индекс FTSE100 с 0,06%, като понижение бележат и борсите в Милано (спад на индекса MIB с 0,28%) и в Мадрид (солиден спад на индекса Ibex-35 с 1,35%).

Опасенията за ново забавяне на икономическия растеж на Китай в началото на годината и вчерашната серия смесени до по-слаби икономически показатели от САЩ причиниха снощи доста рязко понижение на пазара на акции на Уолстрийт. Индексът DJIA затвори със загуба от 176 пункта, понижавайки се с 1,07% до петседмично дъно от 16197,35 пункта, широкият индекс S&P500 падна с 0,89% до 1828,46 пункта, а технологичният индекс Nasdaq се понижи с 0,57% до 4218,87 пункта, парирайки част от доброто възходящо движение от сряда, когато той удари и нов 13-годишен връх от 4246,553 пункта.

По-рано днес и азиатските борси бяха повлияни негативно от вчерашния доста слаб индекс за промишлената активност в Китай през първия месец на годината, въпреки че китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,6%. Солиден спад от близо 2% отчете японският индекс Nikkei до едномесечно дъно от 15391,56 пункта на фона и на започналото от вчера поскъпване на йената на валутния пазар. Американският долар падна към едноседмично дъно от 102,95 йени с поглед към важното негово дъно от началото на годината около 102,85 йени (дъно от 13-ти януари), а еврото удари 4-дневно дъно от 140,77 йени - малко над тазгодишното негово дъно около 140,31 йени от 20-и януари.

Спад от 1,25% отчете и хонконгският индекс Hang Seng, южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,36%, а австралийският индекс ASX 200 с 0,42%.

Днешната липса на значими икономически показатели от Европа и САЩ ще доведат до допълнителна предпазливост сред инвеститорите на глобалните финансови пазари, като известен интерес ще продължат да оказват единствено изказванията и коментарите на видни световни представители от Давос, където продължава Световния икономически форум.

Загубата на риск-апетит на финансовите пазари вероятно се дължи и на покачващото се инвеститорско напрежение преди ключовото заседание на Федералния резерв през следващата седмица (на 28- и и 29-и януари), когато се очаква Централната банка на САЩ да понижи размера на програмата за парични стимули.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Никей падна до едномесечно дъно

Японският индекс за акции Никей падна до едномесечно дъно в петък сутринта, след като слаби данни за производствената активност в САЩ продължиха да нараняват нагласите, поддържайки пазара чувствителен към риск преди заседанието на фед следващата..

публикувано на 24.01.14 в 07:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските..

публикувано на 29.09.16 в 08:27