Четири водещи централни банки се споразумяха за постепенно намаляване на осигуряваната от тях парична ликвидност в долари

Четири водещи централни банки са постигнали договореност за постепенно намаляване на провежданите от тях операции за доставяне на парична ликвидност в долари на глобалната финансова мрежа. Централните банки на еврозоната, Великобритания, Япония и Швейцария са се споразумели за поетапно ограничаване на операциите за доставяне на доларова ликвидност - мащабните операции чрез двустранни суапови споразумение, които имаха за цел да предотвратят финансови кризи в бъдеще (подобни на глобалната финансова криза през 2008-а и 2009-а година), които биха навредили на глобалния икономически растеж.

Английската централна банка обяви, че нейните седмични и месечните репо операции в долари ще продължат само до 30-и април тази година. Европейската централна банка каза, че също ще прекрати провежданите от нея тримесечни репо операции за доставяне на парична ликвидност в долари през април 2014-а година и ще продължи аналогичните едноседмични операции поне до 31-ви юли 2014-а година.

В съвместно изявление на ЕЦБ, АЦБ, ЯЦБ и ШЦБ се посочва: С оглед същественото подобрение на условията за доларово финансиране и слабото търсене на долари на провежданите репо операции за доставяне на парична ликвидност, четирите банки ще започнат постепенно намаляване на този тип операции на паричния пазар.

Тези централни банки ще продължат да провеждат тримесечни репо операции за доставяне на доларова ликвидност до 30-и април 2014-а година и аналогичните едноседмични репо операции поне до 31-ви юли 2014-а година, се посочва в днешното съвместно изявление.

От ЕЦБ посочиха, че банката ще прецени на по-късен етап дали да продължи провеждането на едноседмични репо операции за осигуряване на парична ликвидност в долари и след 31-ви юли 2014-а година.

Водещите централни банки подчертаха, че могат да обмислят рестартиране на тази съвместна програма за доставяне на доларова ликвидност, ако има сигнали за ново влошаване на пазарните условия.

Днешното решение е факт само два месеца след като ЯЦБ, ЕЦБ, АЦБ, Федералният резерв на САЩ и Централните банки на Канада и на Швейцария се договориха (на 31-ви октомври 2013-а година) за преоформяне на временните двустранни суапови споразумения за осигуряване на парична ликвидност в съответните валути в постоянно споразумение между водещите централни банки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Водещи централни банки се споразумяха за осигуряване на постоянна парична ликвидност

Днес от ЯЦБ и ЕЦБ обявиха, че те и още четири от най-големите в света централни банки са се споразумели за предприемане на по-нататъшни стъпки за повишение на тяхната финансова мрежа за осигуряване на парична ликвидност, имаща за цел да се..

публикувано на 31.10.13 в 09:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10