Цените на жилищата във Великобритания продължават да растат на фона на опасенията за нов имотен балон

жилищен пазар; продажби на жилища

Цените на имотите във Великобритания се покачиха за тринадесети пореден месец през януари и достигнаха най-високите си стойности за последните почти шест години, сочат данни на “Националното строително общество” (National Building Society).

Средната цена на жилищата се е покачила с 0,7% през последния месец на миналата година до 176 491 британски лири, което е най-високата стойност от април 2008-а година и превиши прогнозите на анализатори за ръст от 0,6%. Само за една година цените са се покачили с 8,8%, отбелязвайки най-голямото повишение на годишна база от май 2010-а година.

Според специалисти цените на имотите в Обединеното кралство ще се покачат с още 8% през тази година. Сред тях вече се пораждат притеснения дали няма да се образува нов жилищен балон.

Растящите цени на имотите накараха Централната банка на страната да прекрати подкрепата си за жилищни заеми по програмата си за финансиране на заемни схеми през ноември 2013-а година.

Пазарният директор на институцията Пол Фишер заяви миналата седмица, че рязкото покачване на цените е потенциален източник на финансова нестабилност и отговорните институции не трябва да рискуват да добавят масло в точно този огън.

Притесненията относно евентуалния имотен балон са съпътствани от положителните данни за британската икономика, които показаха, че тя се е разширила с 0,7% през последното тримесечие на 2013-а година. Въпреки че цените на имотите се покачват, те все още са с 4% под техния максимум от 2007-а година.

Водещи фактори за повишеното търсене на жилища са рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, растящите доходи на заетите лица и повишаващото се потребителско доверие, както и различни правителствени програми като Help to Buy, гарантиращи жилищното кредитиране при сравнително ниско ниво на самоучастие от страна на кредитополучателите.

Същевременно Английската централна банка все още няма намерение да повиши рекордно ниските си лихвени проценти, които са на ниво 0,5%, по думи на гуверньора Марк Карни.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10