Фед запази курса на намаляване на размера на паричните стимули

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След края на вчерашното заседание Федералният резерв на САЩ обяви, че запазва поетия през декември курс на намаляване на размера на месечните покупки на американски цени книжа. Централната банка реши да намали с нови 10 млрд. долара програмата за "количествени улеснения" и вече ще купува американски ценни книжа за 35 млрд. долара на месец (вместо досегашните покупки 40 млрд. долара) и ипотечно-гарантирани книжа (MBS) за 30 млрд. долара на месец (вместо за 35 млрд. долара).

Така само в рамките на шест седмици Фед намали за втори път размера на паричните стимули с 10 млрд. долара, след като на заседанието през декември обяви първо понижение на програмата за "количествени улеснения", която до тогава беше в размер на 85 млрд. долара на месец.

В изявлението след края на снощното заседание Федералният резерв не направи и съществени промени в оценката си за икономическото развитие на САЩ, като отново посочи, че растежът на икономическата активност се е подобрил през последните тримесечия. Индикаторите на пазара на труда бяха смесени през последните седмици, но в основен план са показали по-нататъшно подобрение на заетостта, докато безработица се е понижила, но все още остава във високи нива.

Фед отбеляза, че домакинските разходи и дълготрайните бизнес инвестиции напредват по-бързо през последните месеци, докато възстановяването в жилищния сектор показва известено забавяне. Инфлацията продължава да бъде под дългосрочната цел на Централната банка (за инфлация около 2,0%), а дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни.

Федералният резерв отново посочи, че стимулиращата парична политика (на рекордно ниски лихви) вероятно ще остане в сила значително време след приключването на програмата за "количествени улеснения" и отново се ангажира да задържи основната федерална фондова лихва близо до нулата (в диапазона 0,00%-0,25%), дори след като нивото на безработица спадне до заложения "праг" от 6,5%, в зависимост от това, дали прогнозната инфлация е под 2,0%.

Централната банка на САЩ повтори, че ще продължи и в бъдеще с процеса на редуциране на програмата за парични стимули, докато пазарът на труда продължава да се подобрява, а инфлацията се придвижва към ценовата цел от 2%.

Снощното решение на Федералния резерв беше в рамките на прогнозите на повечето участници на финансовите пазари и не доведе до прекалено сериозни движения в цените на финансовите активи с изключение на пазара на акции на Уолстрийт, който отбеляза ново рязко понижение. Първоначално доходността на 10-годишните американски държавни облигации скочи до връх за деня от 2,79%, след което обаче върна назад към 2,70% - малко над сутрешното дъно около 2,677%, тъй като инвеститорите погледнаха на облигациите на САЩ като "убежище" на фона на новото повишение на напрежението на нововъзникващите пазари и след новия трус на американския фондов пазар. Индексът DJIA падна с близо 190 пункта (спад с 1,19%) до 15738,79 пункта, широкият индекс S&P500 се понижи с 1,02% до 1774,20 пункта, а технологичният индекс Nasdaq падна с 1,14% до 4051,43 пункта. Основна причина за този спад на Уолстрийт беше рязкото понижение на акциите от финансовия и банков сектор, които реагираха най-негативно на решението на Фед да понижи отново програмата за парични стимули с 10 млрд. долара до 65 млрд. долара на месец. Акциите на Citigroup се понижиха с близо 3%, на Goldman Sachs Group с 1%, а на Morgan Stanley и на JP Morgan Chase с около 0,5%.

Доларът почти не реагира на решението на Фед и остана да се търгува спрямо еврото между нивата 1,3600 и 1,3700. И двете основни валути обаче останаха под натиск от продажби спрямо "валутите-убежище" - японската йена и швейцарския франк с оглед новото повишение на напрежението на развиващите се пазари (които пазари на теория са най-силно засегнати от поредното намаляване на паричните стимули от Фед с оглед изтеглянето на инвестиции от тях). След края на заседанието на Фед доларът падна за кратко до 101,84 йени - точно над важното дъно от 27-и януари около 101,77 йени, преди да последва известен негов отскок обратно над 102,00 нивото. Еврото падна до ново 8-седмично дъно от 139,04 йени, преди да опита неубедителен отскок към 139,95 йени.

След очаквания от мнозина изход от вчерашното заседание на Фед, вниманието на инвеститорите отново се насочи към кризата на нововъзникващите пазари и към оповестените по-рано днес слаби данни за промишлената активност в Китай през първия месец на година, които допълнително минимизираха склонността за инвестиране в по-рискови (и по-доходоносни) активи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10