Австралийската централна банка запази лихвите без промяна на 2,5%, но промени досегашната си склонност за понижение на лихвата

Австралийската централна банка запази лихвите без промяна на рекордно ниските стойности от 2,5%. Решението беше широко очаквано заради сигналите, че направените в миналото редукции работят добре и стимулират икономиката.

Резервната банка на Австралия направи изявлението след редовното си месечно заседание. Всички анализатори очакваха лихвите да останат без промяна днес, а пазарите бяха калкулирали само теоретичен шанс за намаление.

Централната банка за последно намали лихвите през август 2013-а година.

В същото време обаче банката направи промяна на досегашната си склонност за бъдещо понижение на основната лихва към по-неутрална позиция, цитирайки сигнали за възраждаща се инфлация в страната.

Резервната банка на Австралия посочи, че настоящата парична и лихвена политика е подходяща, като лихвите вероятно ще останат стабилни (в текущите нива) за известен период от време. Най-благоприятният курс вероятно ще бъде период на стабилни лихвени нива, заяви днес Австралийската централна банка.

Това представлява промяна в досегашната позиция на банката, след като в предишното си изявление тя отбеляза, че ще продължи да оценява икономическите перспективи и при необходимост да преоцени паричната си политика, за да насърчи устойчив растеж на потреблението, като в същото време инфлационното развитие е съвместимо с заложените цели.

Австралийският долар реагира позитивно на тази промяна в позицията на Централната банка относно бъдещото ниво на лихвите в страната, като отбеляза солидно поскъпване на валутния пазар. "Австралиецът" беше сред най-слабото развиващите се валути през изминалата година, обезценявайки се с почти 15% спрямо неговите нива от началото на 2013-а година.

След днешното изявление на Централната банка австралийският долар поскъпна от 0,8730 щатски долара към триседмичен връх около 0,8912 нивото. Така "австралиецът" успя да се оттласне от многогодишното дъно около 0,8659 американски долара (дъно от 24-ти януари)  - най-ниско негово ниво от юли 2010-а година. Еврото падна рязко към триседмично дъно от 1,5186 австралийски долара, след като на 24-ти януари еврото удари връх от 1,5665 долара - най-високо ниво от февруари 2010-а година.

Графика на австралийски долар/американски долар (на дневна база)

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10