Борсово търгуваните фондове като алтернатива за инвестиции в перспективните европейски пазари

Франкфурт борса

През 2013-а икономиките на Стария континент се съвземат от рецесията, подкрепени от очакванията, че ЕЦБ и нейният президент Марио Драги ще направят всичко нужно да подържат европейската икономика.

Сега, след успешна за щатските пазари година, акциите отвъд океана все още изглеждат сравнително надценени дори след януарските им понижения. Това допринесе европейските капиталови пазари да се превърнат в популярен избор за инвестиционните стратези въпреки очакванията за „анемичен” икономически растеж и през тази година. Преобладаващото мнение е, че най-лошото вече е отминало и какъвто и растеж да бъде отбелязан, това ще е добре за икономиката.

Един от популярните начини за инвестиране е посредством ETF (борсово търгувани фондове), но какъв е най-добрият начин да се използват тези фондове, за да се спечели от възстановяването на икономиките? Инвеститорите имат редица опции, вариращи от фондове, покриващи цял регион, до специфични за определена страна ETF, но всички те повдигат определени въпроси и носят определени нива на риск.

За инвеститорите, търсещи широко покритие, има един основен въпрос, който трябва да се вземе под внимание. Това е как точно дефинират Европа.

Представете си две големи и добре диверсифицирани възможности – Vanguard FTSE Europe (VGK +1,07%), който е на обща стойност 14,3 млрд. долара и оценения на над 2,7 млрд. щ.д. iShares Europe (IEV +0,90%), базиран на индекса S&P Europe 350 Index. Има големи и ключови нюанси между тях и докато Vanguard таксува 0,12%, то разходите при iShares са 0,60%.

Най-големите борсово-търгувани фондове се радваха на сериозен интерес от инвеститорите и значителни входящи парични потоци през изминалата 2013-а г.

Име

Код

Активи (млрд. )

Нови инвестиции за 2013 г.

Доходност за една година

Vanguard FTSE Europe

VGK

$14.3

$7.5

13.8%

iShares MSCI EMU

EZU

$8.8

$5.8

16.2%

iShares MSCI Germany

EWG

$6.6

$1.3

18.1%

SPDR Euro STOXX 50

FEZ

$4.9

$3.0

14.3%

iShares MSCI

EWU

$3.9

$2.3

10.7%

iShares Europe

IEV

$2.7

$1.2

13.2%

Към 31.01.2013 г. , по данни на ETF.com и The Wall Street Journal

Тези фондове обаче включват в експозицията си и пазарите във Великобритания и Швейцария, където банковите системи оперират извън ядрото на еврозоната. Акции на компании от тези две страни представляват 47% от активите и на двата разгледани по-горе фонда към края на 2013 г.

Може би ще се запитате, какво е значението, че тези две държави са включени? Според анализатора Сизана Александър, профолио мениджър в Cougar Global Investments Ltd. в Торонто, европейските икономики и капиталови пазари са силно зависими и сходни в дългосрочен аспект, но валутните колебания в страните, които не са в еврозоната, може да окаже значително влияние за общото представяне на фондовете, особено в краткосрочен план.

Привържениците на еврото може би ще предпочетат 8,8 млрд. долара iShares MSCI EMU (EZU +1,17%) или SPDR Euro Stoxx 50, чиито активи са 4,9 млрд. долара (FEZ +0,90%), които не включват Швейцария и Обединеното кралство. Между тях има основна разлика – единият включва 241 компании, докато последният се фокусира само върху 50 дружества. Различните фондове прилагат и различни методи за формиране на индексите в портфейла си. First Trust Europe AlphaDEX, например, избира акциите, според фактори като ръст и стойност, след което ги претегля с коефициенти спрямо страната и сектора. WisdomTree Europe SmallCap Divident (DFE +1,07%) отдава главно значение на изплатените годишни парични дивиденти.

За желаещите да инвестират в точно определена страна най-популярни към момента са борсово търгуваните фондове с германски и британски акции, може би защото и двете страни очакват растеж през 2014-а г. – Германия, подкрепена от износа, а Великобритания – от възстановяването на банките и бдителността на Централната банка.

От останалите големи европейски икономики, според профолио мениджъри, Франция и Швейцария също биха могли да привлекат инвестиции, но спънка това да се случи в момента е враждебната политика на френското правителство към пазарите и силния франк.

А що се отнася за останалите фондове и европейски страни – въпреки че съществуват ETF за почти всяка страна в Евросъюза, повечето от тях са или твърде малки, или ниско ликвидни, което се отнася и за обектите, върху които са изградени. Затова и не представляват интерес за професионалните финансови мениджъри към момента. Трябва да се има предвид, че много борсово търгувани фондове в малките страни са доминирани от една компания или индустрия и дори самите индекси са с редица ограничения, за да се нагодят към тази аномалия.

Ако желаете да следите малките икономики за евентуални перспективни пазари, съветът на специалисти е да се следят пазарите с фиксирана доходност за показатели върху страните от „периферията”.

Неотдавна Ирландия и Португалия емитираха публичен дълг и постигната доходност бе значително по-ниска от изискуемата от инвеститорите в началните години на кризата, но все още инвестиционните мениджъри избягват тези пазари.

Госпожица Александър от „Cougar” заяви, че друг пазар, който тя следи, е полският поради тясната връзка на страната с Германия и фонда iShares MSCI Poland Capped (ЕPOL +2,98%).

Според нея също трябва да се вземе под внимание това, че повечето чуждестранни борсово търгувани фондове са деноминирани в чужда валута и това излага инвестицията на значителен валутен риск.

Ако щатски инвеститор желае да вложи средства в европейски ETF, добър избор биха били WisdomTree Investments (WETF -1,47%) и Deutsche Bank DBX.XE (+0,82%), които са хеджирани срещу краткосрочни движения на еврото, британската лира, швейцарския франк и други.

отдел "Анализи" на ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27