АЦБ повиши рязко прогнозите за британския икономически растеж, „изстрелвайки “ паунда във висините

Английската централна банка заяви, че очаква много по-бърз от предишните прогнози икономически растеж във Великобритания през настоящата година, но отново посочи, че основните лихви в страната ще останат в рекордно ниски нива за още известно време.

В днешния "Тримесечен инфлационен доклад" АЦБ прогнозира растеж на БВП на Великобритания от цели 3,4% през 2014-а година - доста над прогнозите на банката през ноември за растеж от 2,8%. За 2015-а и 2016-а година АЦБ очаква стабилизация на британския икономически растеж на нива съответно от 2,7% (при предишна прогноза от 2,3%) и от 2,8% (при предишна прогноза от 2,5%).

Английската централна банка очаква възходяща ревизия на данните за БВП на Острова за последното тримесечие на 2013-а година до растеж от 0,9% на тримесечна база (спрямо предварителните данни на британската статистика за растеж от 0,7%) и вижда първа оценка за растеж от 0,8% на БВП през първото тримесечие на настоящата година, която в последствие може да бъде ревизирана до повишение на британската икономика с 0,9%.

Според новите икономически прогнози на АЦБ нивото на безработица във Великобритания ще се понижи до 7,0% още през януари тази година - с повече от две години по-рано от прогнозите на Централната банка през август 2013-а година, когато тя заложи т.нар. "праг" на безработицата от 7,0%, който трябва да бъде достигнат, преди да обмисли първо вдигане на британската лихва от рекордно ниското ниво от 0,5%.

Въпреки много бързото достигане на този "праг" Английската централна банка обяви, че той няма да бъде понижен, но банката ще започне да следи часовата работна заетост на британците и други индикатори за състоянието на пазара на труда на Острова, преди да прецени дали е необходимо затягане на паричната и лихвена политика.

Въпреки солидната възходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж на Великобритания, АЦБ посочи, че икономиката все още не произвежда достатъчно стоки и услуги и оценява свободния производствен капацитет в размер на 1,0% до 1,5% от БВП на страната.

И в днешния "Тримесечен инфлационен доклад" АЦБ отбеляза, че инфлацията остава потисната, което дава основание за запазване на настоящата стимулираща парична и лихвена политика. Според банката инфлацията на Острова ще удари дъно от 1,7% през март, след което ще започне да се повишава постепенно към ниво от 1,9% през 2016-а година.

Централната банка каза, че е малко вероятно британските лихви да бъдат повишени много над нивата от 2% или 3% за доста години напред и прогнозира, че основната лихва ще остане далеч под нейното "нормално" ниво от около 5% от преди глобалната финансова криза и последвалата я британска рецесия през 2008-а година.

АЦБ подчерта, че първо повишение на рекордно ниската британска лихва може да се очаква около второто тримесечие на 2015-а година (през април 2015-а), след което да последва постепенно вдигане на лихвата до нива над 2% към първото тримесечие на 2017-а година.

На специална пресконференция шефът на АЦБ Марк Карни каза, че ще британските лихви ще останат ниски още известно време, за да се насърчи по-дълготрайното и устойчиво възстановяване на икономиката на Великобритания. Той посочи, че поскъпването на британската лира ще ограничи износа и отбеляза, че инфлационните очаквания са далеч по-закотвени (по-ниски) от предишните прогнози на банката.

Според него все още има рискове пред британския икономически растеж, дължащи се на низходящите рискове за икономическото развитие в Европа и в частност в еврозоната, което би представлявало предизвикателство пред перспективите за британския износ. По-силният британски паунд също може да представлява на даден етап предизвикателство през икономическото развитие на Острова, отбеляза Марк Карни.

Британската лира поскъпна рязко на валутния пазар след представянето на "Тримесечния инфлационен доклад" на АЦБ и най-вече след силната възходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж на Острова през настоящата година. Паундът се изстреля към двуседмичен връх от 1,6557 долара с поглед обратно към върха от 24-ти януари около 1,6668 долара (най-високо ниво за паунда от май 2011-а година). Еврото удари близо 10-дневно дъно от 0,8225 британски лири, като единната европейска валута беше повлияна негативно и от по-слабите данни за индустриалното производство в еврозоната. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10