Италианският премиер Лета ще подаде оставка, след като не намери подкрепа от Демократическата партия

Италианският премиер Енрико Лета обяви, че ще подаде оставка в петък (днес), след като на вчерашното заседание на Демократическата партия беше взето почти единодушно решение да предложи своя лидер Матео Ренци за премиер на ново коалиционно правителство.

Именно Демократическата партия беше "гръбнака" на сформираната само десет месеца по-рано широка управляваща коалиция между левица и десница начело с премиера Енрико Лета, който също произлиза от средите на ДП.

В последно време Лета загуби доверието на партията център-ляво и най-вече на нейния новоизбран генерален секретар в лицето на кмета на Флоренция Матео Ренци.

Снощното решение на ДП предполага, че днес настоящият италиански премиер ще подаде своята оставка пред италианския президент Джорджо Наполитано, който от своя страна най-вероятно ще връчи мандат на Матео Ренци за сформиране на ново коалиционно правителство.

Не е ясно, дали кметът на Флоренция ще успее да сформира стабилно правителство, или ще се стигне до най-лошия сценарий - предизвикване на предсрочни парламентарни избори в страната. На този етап все още няма сигурност, дали настоящите коалиционни партньори в правителството на Енрико Лета (най-вече от десницата) биха подкрепили номинацията на Ренци за нов премиер.

Лидерът на десницата от управляващата коалиция Анджелино Алфано изрази вчера известна предпазливост и "условна" подкрепа относно формирането на ново съвместно управление с левицата начело с премиер в лицето на Матео Ренци. Говорейки минути след новината, че Енрико Лета ще подаде оставка, Алфано заяви пред репортери, че подкрепата на неговата партия Нов десен център ще зависи от политиките, които ще предложи Ренци.

Ние не приемаме нищо за даденост и не сме сигурни, че опитът за сформиране на ново правителство ще успее, подчерта Алфано.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Италианският премиер Енрико Лета вероятно ще подаде оставка?

Според непотвърдени информации по италианските медии, премиерът на страната Енрико Лета е отменил планираната за 24-ти февруари визита във Великобритания и е доста вероятно да подаде оставка още днес . Опасенията за скорошна оставка на Лета сякаш се..

публикувано на 13.02.14 в 17:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10