Предпазлив позитивен старт на европейските борси

Европейските пазари на акции отвориха с ново повишение в началото на днешната търговия след най-солидния техен седмичен ръст от началото на годината, като риск-апетитът на инвеститорите беше подкрепен от доброто възходящо движение на азиатските борси в резултат на солидно повишение на новите кредити, отпускани от китайските банки през първия месец на годината.

Китайският фондов индекс Shanghai Composite затвори с добър ръст от 0,92%, след като бяха оповестени данни за много по-силен от очаквания ръст на китайските банкови заеми през първия месец на годината. През януари банките в Китай са отпуснали нови кредити за 1,32 трлн. юана (за около 27,6 млрд. долара) - най-голям обем банкови заеми от 4 години насам и при прогнози за банкови кредити в размер на 1,1 трлн. юана.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,34%, след като в петък приключи с най-солиден седмичен ръст от началото на годината на фона на по-солидните данни за растежа на БВП на еврозоната през последното тримесечие на 2013-а година. Немският индекс DAX се колебае около петъчното ниво на затваряне от 9662,80 пункта, но след повишение в края на миналата седмица на борсата във Франкфурт с 0,68% като реакция на по-силния от прогнозите икономическа растеж на Германия в края на 2013-а година. Френският индекс CAC40 се понижава с 0,07%, но след повишение с 0,63% в петък в резултат на по-добрия растеж на втората по сила икономика в еврозоната.

Солиден скок от 0,76% бележи британският индекс FTSE100, докато италианският индекс MIB се повишава с 0,08%, след като в петък миланската борса отбеляза ръст от 1,62%.

Днес инвеститорите в Италия са предпазливи в очакване на връчване мандата на Матео Ренци за формиране на новия италиански кабинет, като известна подкрепа за европейския риск-апетит оказва решението на агенция "Мудис" да повиши до "стабилни" перспективите преди "Ваа2" кредитния рейтинг на третата по сила икономика от еврозоната.

Най-солиден ръст бележат акциите на компаниите от минно-добивния сектор, имащи солидни експозиции в т.нар. "развиващи се" пазари, начело с Китай. Акциите на компаниите BHP Billiton и Glencore Xstrata се повишават с 1,2% до 1,3%.

Днес търговията се очаква да бъде относително вяла и в малки обеми с оглед официалния почивен ден за пазарите в САЩ (Ден на президента) и в Канада (Ден на семейството) и поради липсата на съществени европейски икономически данни. С интерес ще се следят най-вече новините от Италия около формирането на ново коалиционно правителство начело с Ренци и започващата по-късно през деня среща на Еврогрупата в Брюксел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Слаб растеж на японската икономика в края на 2013-а година

В края на 2013-а година икономиката на Япония отбеляза растеж за четвърто поредно тримесечие, но БВП на страната се повиши доста по-слабо от очакванията. Брутният вътрешен продукт на Япония се повиши през четвъртото тримесечие с 0,3% на тримесечна база..

публикувано на 17.02.14 в 11:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските..

публикувано на 29.09.16 в 08:27