Еврогрупата: Тройката се връща в Атина по-късно тази седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президент на Еврогрупата Йерун Дейселблум и Европейският комисар за икономическите и парични въпроси Оли Рен заявиха снощи, че мисията на Тройката ще се завърне в Гърция по-късно тази седмица, за да се извърши преглед на програмата за финансова помощ след месеци на закъснения и разногласия по програмата за реформи в страната.

По време на пресконференция в Брюксел след месечната среща на Еврогрупата (на финансовите министри от еврозоната) Дейселблум каза, че докато Тройката се съгласила да се върне обратно в Атина, няма каквито и да е гаранции, че след като приключи новият преглед на спасителната програма, той ще бъде одобрен.

Тройката е изразила намерението си да се върне в Атина по-късно тази седмица, посочи шефът на Еврогрупата. Ние приветстваме ангажимента на гръцките власти за осъществяване на реформи в ключови области и ги приканваме да работят в тясно сътрудничество с Тройката, така че мисията може да приключи успешно, допълни той.

Дейселблум също така каза, че по време на мисията в Атина на представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд ще бъде обсъдено и как да се покрие "финансовата дупка" в страната за 2014-а и за 2015-а година.

Европейският комисар Оли Рен заяви, че споразумение за предоставяне на нови средства за покриване на фискалната дупка за 2014-а година ще бъде договорено само ако Тройката излезе с позитивен доклад за Гърция и ако се покаже, че страната е на прав път при предприемане на поредица от строги структурни реформи в области като данъчната политика и пазара на труда.

Няма да бъде лесно да се стигне до споразумение. Все още има много упорита работа за вършене, каза той. След като ние приключим с настоящия преглед, можем да погледнем и към фискалната дупка за 2014-а година, допълни Оли Рен.

Министър-председателят на Гърция Андонис Самарас се опитва да върне Гърция на свободния паричен и дългов пазар по-скоро, отколкото по-късно, за да се покаже, че Атина не се нуждае от трета спасителна програма. Гърция също така се опитва да намали дълговата тежест, като преди дни обяви, че е постигнала "първичен" бюджетен излишък за 2013-а година от над 1,5 млрд. евро, но тези данни предстои да бъдат потвърдени от Евростат през месец април.

Клаус Реглинг, изпълнителен директор на Европейския механизъм за стабилност (ESM фонда), каза, че все още остават 10,1 млрд. евро, които могат да бъдат предоставени на Гърция по втората спасителна програма на международните кредитори. Моментът на следващото изплащане ще зависи от настоящия преглед на мисията на Тройката, каза той и добави, че в спасителната програма на Кипър все още имаше 4,4 млрд. евро до 2016-а година, от които повече от 2 млрд. евро могат да бъдат преведени през тази година.

Европейски финансови министри беше планирано да обсъдят снощи продължаващите преговори по отношение на Единния механизъм за преструктуриране на банките, но Дейселблум заяви след срещата, че няма да има споразумение по тази важна тема с оглед нерешени въпроси с европейските депутати.

Европейските законодател (Европейския парламент) и отделните страни-членки на ЕС все още са в конфликт за това кой, как и кога трябва да контролира процеса на вземане на решения относно това, дали даден кредитор трябва да бъде спасяван, или да бъде оставен да фалира. Страни като Германия искат да имат думата по този важен въпрос, докато парламентаристи казват, че решенията трябва да се вземат от напълно независим орган, който да бъде контролиран от Европейската комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10