Марио Драги "гушна" 378 240 евро през 2013-а година като шеф на ЕЦБ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналата година Марио Драги е докарал "скромен" доход от 378 240 евро като управител на Европейската централна банка, след като през 2012-а година е получил 374 124 евро, показва представеният днес годишен доклад на ЕЦБ.

Заплатите в Изпълнителния съвет на ЕЦБ през 2013-а година са били в размер на 1,79 млн. евро след раздадени заплати за 1,61 млн. евро година по-рано. Това представлява повишение на заплатите с цели 11%, което е доста добра "инфлационна индексация" на фона на 4-годишното дъно на инфлацията в еврозоната.

Заделените от ЕЦБ рискови провизии (средства за евентуално покриване на финансови загуби) са достигнали 7,53 млрд. евро през изминалата година, като в същото време Европейската централна банка си е докарала доход от 962 млн. евро от притежаваните от нея държавни облигации, които банката закупи през последните няколко години по програмата SMP (програмата за покупки на облигации на закъсали в дългово отношение страни - членки на еврозоната).

Нетната печалба на ЕЦБ за 2013-а година се е повишила до 1,44 млрд. евро от печалба за 995 млн. евро през предходната година.

ЕЦБ оповести и размера на притежаваните от нея държавни облигации, които тя закупи през последните години по програмата SМP. Към края на 2013-а година Европейската централна банка притежава италиански държавни облигации за 86,8 млрд. евро, държавни книжа на Испания за 38,4 млрд. евро, гръцки облигации за 25,4 млрд. евро, португалски книжа за 19 млрд. евро и държавни дългови книжа на Ирландия за 9,2 млрд. евро.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10