На един океан разстояние

Дойче банк лого
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От едната страна на Атлантическия океан все още смятат, че е възможно да се печели добре от търговията с акции, облигации и други финансови инструменти. От другата, затягането на капиталовите стандарти и небалансираните бизнес модели правят почти невъзможно за инвестиционните банки да изкарат дори стотинка, правейки същото.


Последната глава в историята на злочестите европейски банки бе написана тази седмица от британската банка Barclays. Нейната печалба за 2013 от 8.60 млрд. долара преди данъчно облагане бе помрачена от ужасяващото четвърто тримесечие, което е донесло едва 191 млн. долара печалба. Антъни Дженкинс, главният изпълнителен директор на банката, бе порицан за увеличаването на бонусите на инвестиционните банкери, при положение, че приходите са намалели.


Слабата рентабилност не е проблем единствено за Barclays. Нейният основен съперник, Deutsche Bank, отчете загуба от 1.6 млрд. долара за последното тримесечие. Мъките на двете банки отразяват внезапния спад в търговията с облигации, валути и стоки, от която те са нездравословно зависими. След брилянтния старт на 2013, този пазар попадна в задънена улица: рентабилността на Deutsche Bank от търговията на финансови активи спадна с 64% между първото и последното тримесечие, а тази на Barclays с 47%. Водещите американски банки като JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup и Goldman Sachs също отчетоха спад, но техните печалби бяха подкрепени от по- добрите фондови пазари, на които те имаха по- голямо присъствие от Barclays и Deutsche bank. Тази разлика се проявява в тяхната възвръщаемост на собствения капитал, стандартна мярка за рентабилността.


Barclays и Deutsche bank вече се отърваха от някои бизнеси, които сметнаха за нерентабилни, като търговията на американски ипотеки и сложни деривати. Сега те намаляват разходите, като път към възстановяването на приходите си. 


Barclays се стреми да съкрати разходите си до 16.8 млрд. паунда до 2015 от 18.7 млрд. за миналата година. От банката ще съкратят 12 000 души персонал, включително около 400 скъпи инвестиционни банкери. От Deutsche bank са уволнили почти 3 000 служители от началото на 2011, включително 1 500 инвестиционни банкери.


Но тези съкращения може и да не компенсират неумолимото покачване на разходите за привеждане в съответствие с новите регулации и посрещането на по- големите капиталови изисквания. И двете банки настояват, че са комфортно капитализирани, но техните възглавници изглеждат оскъдни, ако бъдат оценени с най- строгата мярка, коефициента на ливъриджа, който набира привърженици от двете страни на Атлантическия океан. И двете банки са намалили рисково претеглените си активи: Barclays с 32 млрд. паунда, Deutsche bank с 32 млрд. евро. Все пак с навлизането на новите стандарти всяка от тях ще се нуждае от повече капитал и по- малко активи. Нито една от опциите не е рецепта за подобряването на възвръщаемостта на собствения им капитал. От Barclays се надяват, че до 2016 година ще подобрят възвръщаемостта на инвестициите си  с около 11,5%. Това обаче не изглежда много вероятно, без големи промени.

 Бул Тренд Трейдър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27