МВФ ще изпрати в скоро време екип за техническа помощ в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) внимателно следи трудната икономическа ситуация в Украйна и вероятно ще изпрати в скоро време екип за техническа помощ, като Фондът е готов да окаже и допълнителна подкрепа, ако тя бъде поискана от украинските власти, заяви снощи управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Тя посочи, че веднага след свалянето от власт на президента Виктор Янукович МВФ е започнал да следи ситуацията в страната чрез негов украински местен представител.

Нашият местен представител ще бъде много активен при оценяване на ситуацията през следващите няколко дни и най-вероятно в скоро време Фондът ще изпрати и допълнителна техническа помощ, тъй като това е наш дълг към членуваща държава в МВФ, ако тази страна поиска това, каза Лагард след реч в Университет в Стандфорд.

Тя отбеляза, че икономическата ситуация в страната е много трудна и посочи, че бъдеща финансова помощ ще изисква по-нататъшни дискусии, но чак, след като бъде формирано правителство в Киев.

За да се отиде по-далеч, за да се подкрепи по-добре тази икономика, ние трябва да се ангажираме с диалог, в който украинските власти - веднъж след като те бъдат определени, потърсят помощта и подкрепата на МВФ, каза Лагард.

Преди години Украйна имаше подписано 29-месечно стендбай споразумение с МВФ, което обаче беше прекратено, след като бяха изплатени първите 8 млрд. долара. Това споразумение изтече през декември 2012-а година.

В своята реч пред Университета в Стандфорд Кристин Лагард коментира и глобалното икономическо развитие. Въпреки продължаващите рискове за глобалното икономическо възстановяване и особено рисковете, свързани с високата безработица, водещите световни икономики са започнали да набират скорост, като политиците изглежда се намират на верния път, заяви тя. Шефът на МВФ обаче отново предупреди, че развиващите се пазари показват известна уязвимост с оглед волатилността на капиталовите потоци. 

Докато безработицата е прекалено висока, публичните и частни дългове също са твърде високи и глобалният икономически растеж е прекалено нисък спрямо неговия потенциал, ние определено виждаме в ход известен икономически импулс, като глобалният икономически растеж ще достигне около 3,75% през настоящата година и ще се ускори към 4% през 2015-а година, подчерта Кристин Лагард.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10