Позитивен старт на европейските борси преди заседанията на ЕЦБ и АЦБ

Европейските акции регистрират повишение в началото на днешната търговия на фона на надеждите за дипломатическо решение на руско-украинската "кримска" криза, но търговията е предпазлива преди края на заседанията на АЦБ (от 14:00 ч.) и на ЕЦБ (от 14:45ч.) и пресконференцията на Марио Драги (от 15:30 ч.).

Въпреки серията позитивни показатели от еврозоната в последно време, участниците на финансовите пазари продължават да спекулират, че ЕЦБ може да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на икономическото възстановяване и за предотвратяване на риска от дефлация в региона. Нарастват очакванията, че днес ЕЦБ може да обяви край на т.нар. "стерилизирана" интервенция по програмата SMP на централната банка за покупки на държавни облигации.

В разгара на финансовата криза в еврозоната ЕЦБ започна програма за покупки на суверенни дългови книжа на страни-членки, които бяха най-тежко засегнати от дълговата криза - облигации на Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия. Според тази програма, известна като SMP (Securities Markets Program), ЕЦБ започна да оказва подкрепа на посочените страни чрез покупки на техни облигации на вторичния европейски дългов пазар. В същото време обаче Централната банка се ангажира да изтегля ежеседмично от европейската банкова система сума, равна по размер на придобитите от нея суверенни държавни облигации, като по този начин тя де факто провеждаше "стерилизирана" интервенция, без да повишава допълнително паричната маса (без допълнително да "печати" евро).

По последни данни закупените държавни дългови книжа по SMP програмата са в размер на малко над 170 млрд. евро и ако Централната банка одобри прекратяване на т.нар. "стерилизирана" интервенция, то това ще добави ликвидност от над 170 млрд. евро на европейския паричен пазар.

Шансовете за ново понижение на рекордно ниската репо лихва от 0,25% или за въвеждане на отрицателна депозитна лихва (по средствата на търговските банки държани в ЕЦБ) изглеждат нищожни, както и стартирането на нова програма за дългосрочно финансиране на европейските банки (т.нар. LTRO операции).

По-голям интерес за инвеститорите ще представлява пресконференцията на Марио Драги след края на днешното заседание и дали той ще намекне за предприемане на подобни стимулиращи мерки в бъдеще.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,49%, немският индекс DAX с 0,39%, докато френският индекс CAC 40 се повишава с 0,61% като реакция на данните на Insee за изненадващо понижение на безработицата във Франция през последното тримесечие на 2013-а година. Трябва обаче да се има предвид, че френската статистика вече използва нова методология при това проучване, докато в същото време данните на министерството на труда показват ново повишение на безработицата във Франция през първия месец на настоящата година.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,31% преди края на заседанието на Английската централна банка (от 14:00 ч.), като не се очаква промяна на настоящата парична и лихвена политика на Острова.

Днешният позитивен старт на европейските борси следва снощната стабилизация на Уолстрийт, въпреки поредицата слаби американски данни от вчера и днешното възходящо движение на азиатските акции.

Американските фондови индекси приключиха разнопосочно, но със слаби отклонения от рекордните върхове от вторник, което показва за наличието на "тефлонов" (неразрушим) бичи пазар, който не беше разколебан от доста слабите вчерашни данни от САЩ, предполагащи за риск от по-негативен от прогнозите петъчен доклад за заетостта през февруари. Индексът на "сините чипове" DJIA затвори с понижение от 0,22% до 16360,18 пункта, докато широкият индекс S&P500 се понижи с 0,01% до 1873,81 пункта, след като по-рано през деня удари нов исторически връх от 1876,53 пункта. Технологичният индекс Nasdaq се повиши с 0,14% до 4357,97 пункта, но след като регистрира нов 14-годишен връх от 4362,496 пункта.

По-рано днес азиатските акции достигнаха деветседмични върхове на фона на дипломатическите усилия за решаване на руско-украинската криза. Японският индекс Nikkei се повиши с 1,59% след продължаващото и днес понижение на йената до едноседмични дъна от 102,81 йени за долар и от 141,19 йени за едно евро.

Китайският фондов индекс Shanghai Composite се повиши с 0,32%, индексът Hang Seng с 0,55%, а южнокорейският индекс Kospi с 0,22%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27