Добър отскок на европейските борси след вчерашния изненадващо солиден спад

Европейските пазари на акции отварят с добро повишение, парирайки голяма част от вчерашния изненадващо солиден спад на борсите на Стария континент. Низходящото движение в понеделник беше продиктувано от поредно влошаване на промишлената активност в Китай до 8-месечно дъно и малко по-слабите предварителни PMI индекси за промишлената и активността в сектора на услугите на Германия, като инвеститорите игнорираха бомбастичното подобрение на бизнес активността във Франция. Продължаващата геополитическа криза между Запада и Русия около Украйна също допринесе за вчерашния негативен тон на фондовите борси в Европа и САЩ, но това сякаш не се вписва със снощния изненадващ ръст на еврото към 1,3876 долара и към 141,75 йени.

Днешният позитивен старт на европейските пазари на акции е факт преди важното Ifo бизнес проучване в Германия през март (от 11:00 ч.), данните за британската инфлация (CPI индекса) през февруари (от 11:30 ч.) и новата серия икономически индикатори от САЩ за състоянието на жилищния сектор (индексите на цените на жилища през януари и продажбите на нови жилища през февруари, както и индекса на потребителското доверие през миналия месец).

Инвеститорите ще следят внимателно и предстоящото от 18:00 ч. изказване на шефа на ЕЦБ Марио Драги. Това е първото появяване на "Супер Марио", след като преди десетина дни той заяви открито, че нивата на валутна обмяна на еврото стават все по-значим фактор при оценката на ЕЦБ за ценовата стабилност в еврозоната.

В началото на днешната търговия общият европейски индекс Stoxx Europe 600 бележи ръст от 0,72% след като вчера регистрира най-солидното си еднодневно понижение от две седмици насам. Немският индекс DAX се повишава с 0,89% (след вчерашен спад с 1,65%), френският индекс CAC 40 се повишава с 0,84% (при вчерашно понижение с 1,36%), а британският индекс FTSE100 бележи скок от 0,97% (след вчерашно понижение с 0,56%).

Вчерашната негативна тенденция на европейските борси се пренесе и на Уолстрийт, като индексът DJIA се понижи с 0,16%, широкият индекс S&P500 с 0,49%, а технологичният индекс Nasdaq падна с цели 1,18% на фона на солидния спад на акциите на големите компании като Google, Amazon, Facebook и Netflix.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27