Икономиката на Великобритания запазва силно темпо на растеж в края на 2013-а, показва окончателната оценка на британската статистика

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се повиши в края на изминалата година с 0,7% на тримесечна база, съвпадайки с прогнозите и с предварителните данни на британската статистика ONS. Това представлява известно забавяне след солидния икономически растеж от 0,8% през третото тримесечие, което беше най-силното темпо на икономическа експанзия от повече от три години насам.

На годишна база БВП на Острова се повиши с 2,7% през четвъртото тримесечие на 2013-а година след повишение с 1,9% през периода юли - септември, като по този начин ONS потвърди предишната си оценка. Растежът на БВП от 2,7% в края на миналата година е най-солидната икономическа експанзия от първото тримесечие на 2008-а година.

За цялата изминала година британската икономика е нараснала с 1,7% (спрямо 2012-а година), като това представлява слаба низходяща ревизия на предишната оценка на ONS за растеж на БВП с 1,8%. Въпреки низходящата ревизия, това представлява най-солиден икономически растеж от 2007-а година насам.

Позитивно влияние върху продължаващата добра икономическа експанзия на Великобритания оказва секторът на услугите, който отбеляза повишение на тримесечна база с 0,8% през последното тримесечие на 2013-а година (след аналогично повишение и през третото тримесечие) и ръст от 2,7% на годишна база, както и индустриалният сектор, който се повиши с 0,5% (низходяща ревизия от 0,7%) след повишение с 0,6% през периода юли - септември.

Окончателните данни за строителния сектор през последното тримесечие на миналата година бяха ревизирани надолу до понижение с 0,2% на тримесечна база спрямо предишната оценка на ONS за повишение с 0,2% и след солиден ръст на строителството с 2,6% през третото тримесечие.

Разходите на британските домакинства също подкрепиха икономическия растеж на Острова, като през последното тримесечие на 2013-а година те се повишиха с 0,4% на тримесечна база (без ревизия спрямо предишната оценка на ONS), като и данните за бизнес инвестиции, които също не бяха ревизирани и регистрираха повишение от 2,4%.

И докато икономическият растеж на Великобритания запази своето силното темпо на растеж, данните за баланса по текущата сметка не бяха толкова добри. Според ONS дефицитът по текущата сметка през последното тримесечие на миналата година се е свил слабо до 22,36 млрд. паунда след дефицит за 22,83 млрд. паунда през предишното тримесечие, но остава близо до рекордното историческо ниво, достигнато през юли-септември.

Дефицитът по текущата сметка в края на 2013-а година се сви слабо до 5,4% от БВП на страната след дефицит в размер на 5,6% през третото тримесечие, но много над дефицит за 2,4% от БВП през второто тримесечие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10