Австралийската централна банка запази лихвите без промяна на 2,5%, но отново изрази опасение от поскъпващата местна валута

Резервната банка на Австралия (RBA) остави основния лихвен процент без промяна в рекордно дъно от 2,5%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. Но Австралийската централна банка отново посочи, че нивата на местната валута (австралийския долар) остават високи от историческа гледна точка.

RBA обаче изрази увереност, че икономиката ще продължи да набира скорост въпреки неотдавнашното поскъпване на австралийския долари.

Централната банка запази без промяна нивото на основна лихва в Австралия от 2,5% за седмо поредно заседание, като в същото време посочи, че очаква период на стабилност на лихвените проценти.

Централната банка отбеляза, че последните икономически данни предвещават солидна експанзия в строителството на жилища, но в същото време търсенето на работна ръка остава слабо, като RBA очаква нивото на безработица да продължи да се повишава слабо в краткосрочен план.

Мнението на RBA за поведението на световната икономика остана почти без промяна спрямо оценката след заседание на банката в началото на март.

Ръстът на глобалната икономика беше малко под неговия тренд през 2013-а година, но има основателни перспективи за негово ускоряване с течение на годината. Икономиката на САЩ продължава своята експанзия, въпреки че беше засегната от неблагоприятни климатични условия, докато еврозоната е започнала процес на възстановяване от продължителната рецесия, се казва в днешното изявление на Австралийската централна банка.

Според RBA икономическият растеж в Китай остава в съответствие със заложените от китайските политици цели, въпреки че е имало слабо забавяне в началото на 2014-а година. Относно Япония банката отново отбеляза, че страната е отчела значително ускоряване на икономическия растеж.

Австралийският долар парира малка част от своето солидно възходящо движение след края на днешното заседание на RBA и като реакция на поредното влошаване на индекса на австралийската промишлената активност (AIG индекса) през март до 47,9 пункта от 48,6 пункта през февруари. Сега австралийският долар консолидира около 0,9270 американски долара, след като по-рано през деня удари нов 4-месечен връх от 0,9303 щатски долара.

Еврото отскочи от 1,4803 австралийски долара (малко над петъчното 4-месечно дъно около 1,4776) към 1,4879 "австралиеца".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10