Русия стегна обръча около Украйна, повишавайки с над 40% цената на доставяната за Киев руска природна газ

Руският гигант "Газпром" оповести, че повишава с повече от 40% цената на доставяната за Украйна руска природна газ, засилвайки икономическия натиск и напрягайки допълнително и без това доста кризисните отношения между Москва и Киев.

От началото на второто тримесечие на годината Украйна вече ще трябва да плаща по 385,5 долара за хиляда кубически метра руска природна газ, като това представлява повишение с над 40% спрямо договорената в края на 2013-а година цена от 286,5 долара.

Нова цена на руската газ за Украйна е над средната цена на газта, която "Газпром" доставя за страните от Европейския съюз, но днешното повишение беше в рамките на очакванията на украинските власти. Преди декември 2013-а година средната цена на руска газ за Украйна беше около 400 долара за хиляда кубически метра.

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че това повишение на цените е оправдано, тъй като Украйна вече дължи на руския гигант близо 1,7 млрд. долара по неплатени доставки на руска природна газ.

Не можем повече да прилагаме отстъпката, която беше договорена през декември, отсече Милер и добави, че в същото време има повишение с 10% на транспортната такса на руска газ от "Газпром" за Европа през Украйна, което е в линия с постигнатото преди време споразумение с бившите украински власти.

Очаква се до края на седмицата новият шеф на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" - Андрей Коболев да посети Москва за преговори относно предлагането на руска природна газ. Междувременно новите власти в страната разработват планове за намаляване на зависимостта от руска газ, като на този етап Украйна покрива половината от своите газови нужди от Русия.

Новата цена от 385,5 долара беше напълно очаквана и е в пълно съответствие с последното споразумение. Постигната през декември отстъпка вече няма да бъде в сила, заяви Коболев на пресконференция в Киев.

Новите доста по-високи цени на руска природна газ могат да засегнат допълнително и без това доста слабата и уязвима украинска икономика. Но трябва да се има предвид, че Киев е близо до постигане на споразумение за "стендбай" кредити от МВФ в размер между 14 млрд. и 18 млрд. долара в замяна на провеждането на болезнени икономически реформи, като общата международна финансова помощ за Украйна може да достигне 27 млрд. долара.

Според висш европейски официален представител, МВФ вече е в готовност да изплати първия транш в размер на 3 млрд. долара от договорената помощ за Киев и това може да стане факт през настоящия месец (през април).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10