Централната банка на Русия е малко вероятно да понижи лихвите до средата на годината

Централната банка на Русия се притеснява от висока инфлация и няма да облекчи паричната си политика (да понижи лихвите) поне до юни, каза председателят на РЦБ Елвира Набиулина.

Говорейки по време на банковата конференция, Набиулина заяви, че растежът на потребителските цени беше подсилен от отслабването на рублата и въпреки че очаква инфлацията да се стабилизира през втората половина на 2014-а година, инфлационният натиск може да надвишава основната цел на Централната банка от 5 процента.

В опит за ограничаване на отслабването на рублата и предотвратяване на ускоряването на инфлацията, Руската централна банка вдигна неочаквано лихвените си проценти на 3-ти март с 150 базисни пункта до ниво от 7% в момент, когато финансовите пазари бяха разтърсени от опасения за санкции на Запада срещу Русия в отговор на ход на Москва да анексира украинската автономна област Крим.

Елвира Набиулина посочи, че сега инфлацията е на ниво от 6,64% на годишна база - над целевия диапазон от 3,5%-6,5% на централната банка.

Тя добави, че икономическият растеж на Русия през тази година вероятно ще бъде под 1%, докато отливът на капитали от страната ще надвиши предишната прогноза на РЦБ поне с 20 млрд. долара.

Министерството на икономиката заяви през миналата седмица, че нетното изтичане на капитали може да достигне до 70 млрд. долара през първото тримесечие на годината и да достигне около 150 млрд. долара през цялата 2014-а година. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Рублата поскъпна до шестседмичен максимум спрямо щатския долар

За първи път от средата на февруари доларът поевтиня до нива под 35 рубли. Вчера щатската валута бе загубили 0,27% спрямо руската рубла и достигна минимум при ниво от 34,945 рубли за 1 долар на валутния пазар на Московската борса. Рублата започна да..

публикувано на 02.04.14 в 09:57

Търговията с акции на "Ростелеком" беше възобновена с рязко поскъпване

Интересен ден очаква инвеститорите на руския капиталов пазар. В началото на деня основните индекси записаха леки повишения, но към 11:10 ч. основният борсов индекс ММБВ (МICEX) губи 0,26% до 1 372,19 пункта, а изчисляваният в долари бенчмарк РТС (RTSi)..

публикувано на 02.04.14 в 10:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината,..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява..

публикувано на 30.09.16 в 12:10