Европейските борси са разколебани преди заседанието на ЕЦБ и след смесените икономически показатели

Европейските фондови борси остават леко разколебани за втори пореден ден на търговия, тъй като инвеститорите прибират част от печалбите си в акции преди края на заседанието на ЕЦБ и след данните на агенция Markit за известно забавяне на икономическата активност в еврозоната и във Великобритания през третия месец на годината. Изненадващото повишение на продажбите на дребно в еврозоната през февруари за втори пореден месец парира част от негативния ефект от слабото бизнес PMI проучване.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,09%, немският индекс DAX с 0,1%, френският CAC40 се понижава с 0,08%, а британският индекс FTSE100 с 0,11%.

Вниманието на инвеститорите е насочено към решението на ЕЦБ (от 14:45 ч.) и пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30 ч.). Мнозинството анализатори, икономисти и търговци очакват ЕЦБ да остави без промяна рекордно ниската основна репо лихва от 0,25%, въпреки понижението на инфлацията в еврозоната през март до 4-годишно дъно от едва 0,5%. Според повечето участници на финансовите пазари Централната банка ще продължи да заема "изчаквателна" позиция, тъй като редица нейни представители заявиха през последните дни, че не виждат риск от дефлация в региона. Но сигналите за продължителен период на дезинфлация (на прекалено ниска инфлация) сякаш остават "отворена" врата за ново отслабване на паричната и лихвена политика на ЕЦБ, което най-вероятно ще бъде изтъкнато и от "Супер Марио" на днешната пресконференция след края на заседанието.

Ако все пак ЕЦБ "се вземе в ръце" и още днес предприеме по-решителни мерки, за да предотврати рисковете от дефлация, като или понижи лихвите, или обяви "нестандартни" мерки за повишаване на паричната ликвидност, това може да даде мотив за подновяване на възходящото движение на европейските пазари на акции.

До края на днешната търговия известен интерес за участниците на финансовите пазари ще представлява и поредната серия икономически данни от САЩ - редовните седмични молби за помощи при безработица и данните за търговския баланс през февруари (от 15:30 ч.), както и важното ISM проучване за активността в американския сектор на услугите през март. Но освен очакваните по-късно днес резултати от заседанието на ЕЦБ, другият основен акцент на инвеститорите в глобален план продължава да се поставя върху утрешния доклад за американския пазар на труда през март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27