Европейският парламент одобри ключови законопроекти за финализиране на така бленувания единен банков съюз

Днес eвропейските депутати приеха три ключови законопроекта, които очертават общите правила за това как да се преструктурират и закриват фалиращи банки, чиято основна цел е да се финализира важния процес за формиране на eдинен банков съюз и да се възстанови финансовата стабилност в региона.

Законите, което станаха по-известни като Единен eвропейски банков съюз, включват създаването на механизъм за Единен банков механизъм за намиране на решения (SRM - Single resolution mechanism) и формирането на общ Европейски фонд за спасяване на закъсали банки (SRF - Single resolution fund) в размер на 55 млрд. евро.

Текстовете, които бяха приети с голямо мнозинство от депутатите в Европейския парламент, също така включват и директива за банковото преструктуриране и намиране на решение, която има за цел да предпази занапред европейските данъкоплатци от ново плащане на сметката при евентуален банков фалит.

Друг ключов законодателен акт, който беше одобрен днес от Европейския парламент, бе и Директивата за общо гарантиране на банковите депозити (Directive on Deposit Guarantee Schemes), която ще гарантира, че банковите депозити до 100 хил. евро ще останат защитени от всякакви потенциални загуби, които може да направи дадена банкова институция в региона.

Днес Европейският парламент прие три ключови текстове, за да бъде завършена законодателната работа в подкрепа на формирането на Единен банков съюз, заяви европейският комисар за вътрешния пазар Мишел Барние в специлано изявление след гласуването.

Благодарение на усърдната работа на законодателите, ние превърнахме идеята за банков съюз в реалност за по-малко от две години, похвали се той.

Барние също така заяви, че банковият съюз ще помогне за възстановяване на доверието във финансовия сектор и ще осигури истинска европейска система за банков надзор и банков механизъм за намиране на решения.

С днешното гласуване ние оставаме на пътя на оперативната работа, която да започне по-късно през година, допълни европейският комисар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10