Ескалация на военното напрежение в Източна Украйна, вече се говори за 11 жертви

Започналата специална "антитерористична" операция от страна на украинските власти срещу проруски сепаратисти в редица градове от Източна Украйна изглежда прераства в сериозни военни сблъсъци.

Според агенция Ройтерс вече има 11 жертви при украинската военна операция в град Краматоркс, като се говори за истинска размяна на огън при украински десант с поне два хеликоптера на летище близо до града.

В същото време информационните агенции съобщават, че при аналогична операции на украинските специални части в град Словянкс е било установено, че там вече има разположени руски военни части.

Агенция Блумбърг пък цитира руският премиер Медведев, който предупреждава властите в Киев да не предизвикат гражданска война. Той също така подчерта, че хората в Източна Украйна имат право да протестират.

Тези информация за ескалация на военното напрежение в редица градове на Източна Украйна задълбочи спада на европейските пазари на акции и парира първоначалния позитивен старт на Уолстрийт. Днешните по-слаби икономически данни от САЩ също допринасят за подновеното напрежение и липса на риск-апетит на глобалните капиталови пазари.

За сега индексите DJIA и S&P500 се повишават скромно с 0,13%-0,15%, но технологичният индекс Nasdaq парира цялото първоначално добро възходящо движение и вече пада с 0,51%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,51%, докато немският индекс DAX вече губи около 1% от стойността си.

Най-сериозни загуби търпи руският фондов пазар, като индексът RTS се срива с 3,2%, докато индексът MICEX пада с 2,5%.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27