В последната "Бежова книга" на Фед се посочва наличие на икономически растеж в повечето региони на САЩ

В оповестената снощи т.нар. "Бежова книга" (Beige Book) на Фед се посочва, че постъпилите до 7-и април икономически данни и информации подсказват за повишение на икономическата активност в повечето региони на САЩ.

Едва две от 12-те Федерални области (Кливланд и Сент Луис) съобщават за понижение на икономическата активност. Икономическата експанзия се характеризира като сдържана до умерена в Бостън, Филаделфия, Ричманд, Атланта, Минеаполис, Канзас Сити, Далас и в Сан Франциско, докато в региона на Чикаго има ускоряване на икономическия растеж, а в Ню Йорк и Филаделфия се отчита отскок на икономическата активност от слабото развитие по-рано през година, дължащо се основно на необичайно лошото зимно време.

Според Фед това подобрение на икономическата активност в повечето федерални области се дължи на подобрение на времето след тежката и студена зима, като най-големи печеливши от подобрението на времето се оказват потребителските разходи и промишлената активност.

В "Бежовата книжа" се посочва, че и продажбите на автомобили са регистрирали повишение в седем федерални области. Запазва се и тенденцията на повишение на цените на жилища, както и подобрението на строителната активност в няколко региона.

Условията на пазара на труда остават смесени, но като цяло позитивни, като половината от федералните области съобщават за трудности при намиране на работна ръка с необходимия опит и умения. Повишението на заплащането на труда обаче е било "сдържано или минимално" в повечето региони на САЩ.

И докато "Бежовата книжа" беше оценена от финансовите пазари като относително позитивна за икономическото развитие в САЩ през последните седмици, снощното изказване пред Икономическия клуб на Ню Йорк на шефа на Фед Джанет Йелън беше възприето като сигнал, че Федералният резерв ще запази за по-дълъг период от време настоящата политика на рекордно ниски лихви с оглед все още слабото подобрение на пазара на труда.

Джанет Йелън, шеф на ФедЙелън посочи, че възстановяването на пазара на труда е изключително бавно, като растежът на новите работни места е "разочароващо бавен", въпреки че тя отбеляза наличието на значителен прогрес в икономическото развитие на САЩ. Според нея Фед трябва да коригира своята политика, за да подкрепи излекуването на пазара на труда.

Тя отново подчерта, че очаква "значителен период от време" между края на програмата за "количествени улеснения" (покупки на ценни книжа от Фед) и първото повишение на американските лихви. Според нея федералната фондова лихва вероятно ще остане рекордно ниска за по-дълго време поради съществуващите негативни ефекти от кризата и възможността за известно забавяне на производството.

Комбинацията от позитивна "Бежова книга" и предпазливата до леко негативна икономическа оценка от страна на шефа на Фед Джанет Йелън доведе до солиден ръст на пазарите на акции на Уолстрийт.

Индексът DJIA затвори с ръст от 1% до 16425 пункта, широкият индекс S&P500 се повиши с 1,03% до 1862 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq скочи с 1,29% до 4086 пункта.

Въпреки това добро възходящо движение за втори пореден ден на търговия индексите DJIA и S&P500 остават под техните рекордни върхове от 4-ти април съответно от 16631,63 пункта и от 1897,28 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq пък парира само малка част от солидния си спад с цели 9,7% от 14-годишния връх от 6-и март около 4371,706 пункта до дъното от вторник (15-и април) към 3946,028 пункта (най-ниско ниво от средата на ноември 2013-а година).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10