Чуждестранните инвеститори разграбиха испанския дълг

Силното търсене на облигации от някога засегнатите от кризата икономики от еврозоната от страна на световните инвеститори доведе притежанието на испански правителствен дълг от чуждестранни инвеститори почти до същите пикови нива както преди три години.

Испания успя да възроди до най-голяма степен интереса от страна на европейския валутен съюз. Чуждестранните притежания на испански правителствени облигации са се увеличили от 70 млрд. евро в началото на 2012-а до 182 млрд. според данни от държавната статистика на страната. Последният път, когато е била достигната тази цифра, е бил през април 2011-а.

Увеличаващият се дял на чуждестранното участие е знак за повишаване на доверието, въпреки че хората биха били по-склонни да се притесняват заради качеството му на източник на волатилност, в случай че чуждестранното участие като дял от общата непогасена част достигне предкризисните си нива. Коментира Лорънс Муткин, ръководител на отдела за лихвени стратегии в BNP Paribas.

Възвръщаемостите на облигациите на периферните за еврозоната държави като Испания, Гърция, Португалия и Ирландия спаднаха наскоро, донякъде поради очакванията, че ЕЦБ ще започне мащабно изкупуване на активи, още известно като количествени облекчения, за да предотврати рисковете от дефлация.

Въпреки това правителствата и централните банки на засегнатите страни също претендират за част от заслугата. Както заяви служител на държавен пост в Испания, спадът на възвръщаемостите, които се движат обратнопропорционално на цените, показва, че чуждестранните инвеститори “възприемат пазара като нормализиран”. Той е много по-стабилен, по-равномерно разпределен и по-ликвиден отпреди.

Италия също наблюдава ръст на дяла на чуждестранното участие в собствеността на италиански държавен дълг, докато Ирландия и Португалия, които бяха спасени от международни партньори, отчетоха високо чуждестранно участие при последните въпроси, свързани с държавния дълг.

Но размерът на тези увеличения не бе толкова голям както при Испания.

Възвръщаемостта на испанските 10-годишни правителствени облигации миналата седмица падна под 3,1%, достигайки най-ниското си ниво от 2005-а досега. Възвръщаемостите на 5-годишните испански правителствени облигации този месец падна под тази на американските ДЦК с еквивалентен матуритет.

Спадът в цената на заемането от страна на Испания бе разтръбен от министър-председателя Мариано Рахой преди провеждането на изборите за Европейски парламент следващия месец, когато се очаква да видим неговата Народна партия да се справя по-зле отколкото на изборите през ноември 2011-а, когато спечели с ясно мнозинство.

Въпреки повишаването на дяла на чуждестранното участие в испанския дълг в еврово изражение, нерезидентното притежание като дял от общата сума просрочени облигации остава значително по-ниско - около 30%, сравнено с 42% преди три години. Останалата на вътрешния пазар част може да бъде използвана като буфер срещу бъдещи турбуленции на европейските пазари за облигации.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27