Еврогрупата ще обсъжда проблемите със силното евро и ниската инфлация в еврозоната

Според официален европейски източник, цитиран от агенция Market News International, финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) ще дискутират в началото на следващата седмица (5-и май) в Брюксел негативния ефект от поскъпващото евро върху икономическото възстановяване на региона.

По план срещата на Еврогрупата ще се проведе следващия понеделник - само три дни преди заседанието на ЕЦБ, на което банката сякаш е изправена пред нарастващ натиск да предприеме допълнителни мерки по отношение на своята парична и лихвена политика, като например намаляване на лихвените нива или въвеждането на неконвенционални (нестандартни) мерки от типа на програма за покупки на ценни книжа, гарантирани с активи.

Очаквам на срещата да бъде обсъждан и важният въпрос за прекалено ниската инфлация в еврозоната, посочи европейският източник, пожелал анонимност, пред репортери. Ние знаем, че измененията на валутните курсове (поскъпването на еврото) са допринесли за по-ниския осреднен темп на инфлация, както и други фактори като много ниските цени на суровините, допълни източникът.

Въпреки това неназованият европейски представител подчерта, че не очаква оспорвана дискусия относно политиката на обменните курсове. Просто ще се обсъждат движенията на валутния курс в светлината на настоящата икономическа ситуация, добави той.

Тези коментари са факт на фона на днешното поскъпване на единната европейска валута към двуседмичен връх около 1,3880 долара с поглед обратно към важния връх за годината от 13-и април около 1,3967 долара - най-високо ниво на еврото от октомври 2011-а година.

Обменният курс, сам по себе си, не е цел за паричната политика на ЕЦБ, но поскъпването на еврото предполага затягане на монетарните условия, негативно въздействие върху инфлацията и представлява потенциална заплаха за продължаващото икономическо възстановяване, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги през миналата седмица в реч, произнесена в Амстердам по случай 200-годишнината на Холандската национална банка. Ако се оправдаят тези опасения, това ще ни накара да призовем за политически действия, за да се запази сегашната позиция на стимулираща парична и лихвена политика, подчерта Драги през миналата седмица.

Същият европейски източник посочи за Market News International, че неотдавнашният силен чуждестранен интерес към европейския периферен дългов пазар може да се разглежда като положителен сигнал, като в същото време той омаловажи опасенията, че рязкото понижение на лихвите на дълговите книжа на страни като Гърция и Португалия могат да намалят желанието за провеждане на необходимите трудни реформи.

Ние всички печелим време от големия оптимизъм на пазарите не само в еврозоната, но и на повечето силно развити икономики, каза той.

През миналата седмица източници от ЕС и ЕК споделиха, че официални длъжностни лица в Брюксел са обсъждали потенциално вредните ефекти върху усилията за икономически реформи в някои страни-членки с оглед големите по размер парични потоци, които от началото на годината се изсипват във финансовите пазари на еврозоната и главно в периферните икономики, които бяха най-тежко засегнати от дълговата и икономическа криза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10