Нестабилната икономика на Индия се нуждае от ръст в производствения сектор

Индия се нуждае от съживяване в заводите, за да тласне икономическия растеж. Местната икономика се осланя нестабилно на износа на софтуер, парични потоци и големи фискални трансфери към селата. Всичките три водят до неконкурентно способни валутен курс и пазар на труда. Това от своя страна подкосява четвъртия стълб - фабричното производство.

При 13% от БВП, делът на производството от цялата продукция в Индия е необичайно нисък за нация с годишен доход на глава от населението почти 1600 долара. Лошата инфраструктура и суровите трудови закони са основните причини Индия да не успее да се индустриализира дори и след отварянето на икономиката си през 1991 година.

Други фактори също изиграха роля. Нарастващият износ на софтуер и входящите парични потоци от чужди акции и дълг повишиха стойността на валутата. Докато валутната миникриза през миналото лято направи рупията по-конкурентна, прекалените и щедри правителствени разходи за селата породиха инфлация. Галопиращите очаквания за ръст на заплатите допълнително нараниха индустриалните работодатели.

Неравномерното развитие има значение, тъй като Индия се нуждае от създаването на много работни места. Селското стопанство нараства прекалено бавно, за да им даде работа, докато ориентираните към износ услуги, като например софтуер, могат да поемат само една част от нуждаещите се. Бързата индустриализация е единственото решение.

Общите избори в Индия дават надежда за промяна. Ако лидерът на опозицията Нарендра Моди е в състояние да събере мнозинство, той вероятно ще ускори индустриалния коридор Делхи-Момбай. Финансираната отчасти от японското правителство инициатива, от която родния щат на Моди ще е основният печелиш, се стреми да изгради високоскоростни железопътна и автомобилна мрежи през серия от нови индустриални градове, които ще свързват затворения на сушата север с пристанищата по западното крайбрежие. Тогава и съществуващата в излишък селскостопанска работна ръка ще може да произвежда уреди за световните пазари.

Въпреки че старомодния подход на индустриална политика не е блестящ, има причини за оптимизъм. Специалната зона ще има капацитета да се съревновава с китайски анклави като Шензен и да приеме по-либерални трудови закони отколкото тези в останалата част на страната. Също така новите градове ще могат да предложат разумно като цена образование, здравеопазване и транспорт за работниците, което ще помогне за укротяване на очакванията им за ръст на заплатите. Ако зоната стартира успешно, индийското фабрично производство може да стане конкурентно. Това от своя страна би подкрепило икономиката.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27