Бундесбанк може да подкрепи идеята за значителни стимулиращи мерки от ЕЦБ през юни?

Снимка: bundesbank.de

Централната банка на Германия (Бундесбанк) е готова да подкрепи серия стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ на заседанието през следващия месец (на 5-и юни), включително и въвеждане на отрицателен процент по банковите депозити или идеята за покупки на пакети от банкови дългови финансови активи, ако е необходимо да се предотврати задържане на инфлацията в еврозоната на прекалено ниски нива, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източник, запознат с въпроса.

Според този неназован източник новите прогнози на експертите на ЕЦБ за инфлацията в региона до 2016-а година, които ще бъдат оповестени в началото на юни, ще бъдат в центъра на подкрепата на Бундесбанк за допълнителни стъпки за облекчаване на паричната и лихвена политика.

Ако информацията е вярна, това би представлявало най-ясен сигнал от страна на Бундесбанк, която в продължение на години защитаваше консервативната си опозиция спрямо по-агресивни спешни мерки на ЕЦБ за борба с дълговата криза в еврозоната, че тя е изцяло ангажирана с битката за справяне с проблема на прекалено ниска инфлация в региона с помощта на всички налични инструменти на парична политика.

Трябва да се има предвид, че именно позицията на Бундесбанк може да осигури ключова подкрепа за президента на ЕЦБ Марио Драги на следващото заседание на Банката в началото на юни за предприемане на важни стимулиращи мерки.

През миналата седмица Драги даде ясен сигнал, че ЕЦБ може да предприеме решителни действия на заседанието на 5-и юни, ако има понижение на новите двугодишни прогнози за инфлацията в еврозоната.

Според цитирания днес неназован вътрешен източник обаче евентуалната подкрепа на Бундесбанк има граници. Той посочи, че Немската централна банка остава твърдо против идеята за мащабни покупки на публичен и частен дълг (програма, известна като "количествени улеснения"). Бундесбанк е обсъждала този вариант на секретно заседание, но е заключила, че доходността на правителствените и корпоративни облигации в Европа вече е доста ниска и евентуална програма за "количествени улеснения" не би била от полза и вместо това може да създаде рискове за финансовата стабилност в еврозоната.

Бундесбанк обаче остава отворена към други значителни стимулиращи стъпки, посочва неназованият източник, включително намаляване на основната репо лихва от ЕЦБ, въвеждане на отрицателна депозитна лихва (наказателна лихва за средствата на търговските банки, държавни в ЕЦБ), удължаване на срока за неограничени заеми за търговските банки при фиксиран лихвен процент (т.нар. LTRO операции) от средата на 2015-а година до средата на 2016-а година, предлагане на нови дългосрочни заеми на банките при фиксирана ставка или идеята за покупки от ЕЦБ на някои обезпечени с активи ценни книжа (т.нар. "ABS книжа").

Дори и без да подкрепи евентуална програма за "количествени улеснения" (подобна на програмите на Фед и на ЯЦБ), предложенията на Бундесбанк биха представлявали доста мощен пакет от парични стимули, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Евентуално въвеждане на отрицателна депозитна лихва (нещо, което на този етап не си е позволила никоя водеща централна банка) би довело до отслабване на еврото на валутните пазари, тъй като международните инвеститори биха били обезпокоени да продължат да купуват деноминирани в евро финансови активи.

Междувременно, евентуално разширяване на предоставянето на неограничени заеми на ЕЦБ към банките и през 2016-а година могат допълнително да циментират ангажимента на Централната банка, че тя ще запази рекордно ниските основни лихви и след като Фед или Английската централна банка започнат цикъл на затягане (на повишение) на техните лихви.

Според цитирания вътрешен източник от Бундесбанк обаче не може да се говори, че предприемането на подобни стъпки вече е решено и това изцяло ще зависи от новите прогнози на ЕЦБ за инфлацията в еврозоната за 2015-а и за 2016-а година, които ще станат ясни на заседанието на 5-и юни. Според настоящите прогнози средната инфлация в еврозоната през тази година ще бъде около 1%, след което ще се повиши към 1,3% през следващата година и към 1,5% през 2016-а година. Икономистите-експерти на ЕЦБ очакват, че до края на 2016-а година инфлацията ще се повиши към 1,7%, доближавайки ценовия прицел от малко под 2%.

Бундесбанк очаква инфлационните прогнози за настоящата година да бъдат ревизирани в низходяща посока. Ако обаче ЕЦБ запази без промяна своите прогнози за 2016-а година, Бундесбанк няма да бъде склонна да подкрепи новите стимулиращи икономиката мерки, заяви вътрешният източник, като допълни, че броят и размерът на евентуалните нови парични стимули ще зависи от това, доколко новите прогнози за инфлацията през 2016-а година се окажат по-ниски от текущите оценки на ЕЦБ.

Новината, че Бундесбанк може да подкрепи пакет от нови стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ в началото на юни задълбочи спада на еврото на валутните пазари.

Единната европейска валута проби под важната област на подкрепа около 1,3740/35 долара, падайки към ново петседмично дъно от 1,3706 долара. Еврото падна обратно към 16-месечното дъно от 0,8142 британски лири и към ново дъно за деня от 140,18 йени - малко над петъчното 9-седмичното дъно около 139,88 йени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10