Засилен интерес към акциите на ЦСКА в предпоследния ден от публичното предлагане на книжата

Предпоследният ден на IPO-то на ЦСКА е към своя край. Към 15:03 ч. общо продадените акции са около 6670 броя, а акциите, които все още очакват своите нови собственици, са 2 687 490 бр. От началото на предлагането са продадени 312 510 броя акции. Простата аритметика показва, че, за да се счита за успешна емисията, е нужно да бъдат реализирани още над 1 095 хил. акции до 19-и май.

Най-титулуваният клуб в страната се надяваше да използва средствата за покриване на стари задължения към НАП в размер на 3 млн. лв., задължения към кредитори в размер на 3 млн. лв., а останалите средства да бъдат инвестирани в ремонтни дейности и обновление на стадион "Българска армия” и развитие на детско-юношеската школа на клуба. Разходите, които ЦСКА щеше да има във връзка с предлагането, ако всичките предложени 3 млн. акции бяха закупени, щяха да възлизат на 66 932 лв. Клубът също така бе обявил бъдещи намерения за повторно увеличение на капитала, като се очакваше в следващите 5 години той да нарасне до максимум 50 млн. лв.

Ръководството на 31-кратния шампион на страната продължава да се бори с финансовите задължения на тима. По данни от проспекта на предлагането, към 31.10.2013 г. тимът има данъчни задължения в размер на почти 19 млн. лв., от които над 6,4 млн. лв. са данъчни задължения и над 2,56 млн. лв. задължения по социални осигуровки. ПФК ЦСКА е имал и неизплатени задължения към персонала в размер на над 3,8 млн. лв.

Въпреки това положителни тенденции се наблюдават в част от приходните пера на тима. Към 31.10.2013 г., постъпленията от продажби на билети са нараснали с цели 45,45%, а – от продажби на абонаментни карти – с 27,5%.

Негативна е тенденцията при приходите от реклама, при които се наблюдава траен спад от 2010 г. насам, а за 12 месеца до 31.10.2013 г. са намалели с цели 22,4% до 263 хил. лв. В публичното пространство се чуха и слухове, че клубът може и да не получи лиценз за участие в предстоящите евротурнири, които са важно приходно перо в бюджета на тима, а и имат косвен ефект върху останалите приходи – от продажба на билети, артикули, телевизионни права и др. От ръководството на ПФК ЦСКА АД отрекоха тези твърдения.

Ако предлагането не бъде успешно, емитентът е длъжен да заяви за обявяване в търговския регистър и да публикува на интернет страницата си и в ежедневниците по чл. 92а, ал. 2 от ЗППЦК, поканата до лицата, записали ценни книжа, в която да обяви условията и реда за връщане на набраните суми. Набраните суми се връщат на лицата, записали акции в срок до 1 (един) месец от съобщението, заедно с начислените от банката лихви, ако са налице такива. Условията и редът за връщане на сумите се съдържат в поканата към записалите акции лица. Инвестиционният посредник, участващ в предлагането, също публикува съобщение на интернет страницата си.

ЦСКА към момента е на 3-о място в таблицата с класирането в „А” ПФГ, с една точка пасив преди втория в класирането, един кръг преди края на шампионата. В последният кръг армейците се изправят утре срещу тима на "Локомотив" Пловдив и една евентуална победа е възможно да доведе до допълнителен интерес към книжата на футболния клуб.

Всеки, желаещ да закупи акции на ПФК ЦСКА АД и да стане собственик на част от клуба, може да използва услугите на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

SOFIX прекъсна печелившата си серия, но въпреки това скача с 8.6% през септември

Българска фондова борса си взе малка почивка от поредицата силни повишения през тази седмица и завърши последния ден от месеца оцветена в червено. SOFIX прекъсна 9-дневната си печеливша серия и отстъпва с 1.09% до ниво от 504.58 пункта, но въпреки това записва значителен ръст от 8.6% през месец септември. По-голямата част от оборота за..

публикувано на 30.09.16 в 17:30

Червено настроение за капиталовите пазари в последния търговски ден от месеца

В последната търговска сесия за този месец световните капиталови пазари се обагриха в червено. Азиатските и европейските индекси отчитат между 1 и 2% понижение, а стартът на негативната посока бе даден още вчера от другата страна на океана, където акциите на Deutsche Bank се сринаха с над 9%, повличайки след себе си и останалите компании от..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

"Софарма" АД е изкупила обратно още 97 705 собствени акции

"Софарма" АД информира, че от 27 септември до и включително 28 септември 2016 г. Дружеството е изкупило обратно 97 705 броя собствени акции представляващи 0,07%  от капитала на дружеството. Обща стойност на обратно изкупените на БФБ – София АД книжа, възлиза на 285 115,51 лева, при средна цена от 2,91 лева за брой. Търговията с акции на..

публикувано на 30.09.16 в 11:17

SOFIX върна спечеленото преди обяд и завършва без изменение

След силно положителното начало на деня на Българска фондова борса и добрите резултати от началото на седмицата, в следобедната част от сесията родните акции върнаха натрупаното по-рано днес и завършват с минимални изменения в близост до вчерашните си нива на затваряне. Макар и с минимален ръст от 0,05% SOFIX удължава печелившата си серия на..

публикувано на 29.09.16 в 17:41

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна свиква извънредно общо събрание на акционерите

Управителният съвет на Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД-Варна представи покана за свикване на Извънредно общо събрание на акционерите и материали за общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 01.11.2016 г. Целта на събранието е разглеждане на предложение и приемане на решение за освобождаване на член на Надзорния съвет на..

публикувано на 29.09.16 в 17:02